Valea Jiului va avea prioritate la fondurile europene

Localitãtile din Valea Jiului vor primi asistentã tehnicã dedicatã pentru dezvoltarea unor proiecte integrate finantate din fonduri europene si nationale.

Programul pilot care cuprinde regiunea minierã va demara dupã ce vor fi înfiintatã Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã, organism cu rol de coordonare a institutiilor implicate în gestionarea programelor cu finantare din fonduri europene si de la bugetul national. Unul dintre birourile UGAT va fi în Petrosani, iar pentru zonele defavorizate vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene si bugetul national. Tot pentru aceste zone cum este si Valea Jiului, va fi aplicat si asa-zisul ”Pachet de mobilitate” aprobat de Guvern si care urmãreste depopularea zonelor cu grad înalt de sãrãcie.

Pachetul de mobilitate prevede o serie de mãsuri de mãsuri active cu ar fi cresterea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor. În plus, aceste subventii se vor da si pentru încadrarea în muncã a unor categorii noi, respectiv somerii de lungã duratã si tinerii NEET. Mai exact, angajatorii care încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolventi ai unor institutii de învãtãmânt primesc lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat o sumã în cuantum de 900 lei. Cei care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã, absolventi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma în cuantum de 900 lei pe o perioadã de 18 luni iar firmele care încadreazã în muncã, pe perioadã nedeterminatã, someri în vârstã de peste 45 de ani, someri de lungã durata, tineri NEET sau someri care sunt pãrinti unici sustinãtori ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã în cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel putin 18 luni.

Subventiile se acordã proportional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevãzute anterior, precum si pentru perioadele în care persoanele se aflã în concediu de odihnã. Pachetul de mãsuri active mai prevede si alte categorii de persoane care pot beneficia de subventii de la bugetul statului.

Maximilian Gânju

Advertisements

Un comentariu la „Valea Jiului va avea prioritate la fondurile europene

  • 4 octombrie 2016 la 23:07
    Permalink

    Vrajeala , ………..am avut si guvernator si ………… acum este alta gogonata bucuresteana sa inchida mineritul fara miscari de strada …………….

Comentariile sunt închise.