Universitatea din Petrosani si-a redeschis portile. Noul an universitar a început la Petrosani sub semnul mineritului, dar si a viitoarei dezvoltãri. În timp ce mineritul este în restrângere se doreste dezvoltarea unor noi sectoare de activitate.

“Deschiderea noului an de învãtãmânt este un moment de bilant, dar si de stabilire a unor noi directii de actiune, noi abordãri privind managementul universitar. Universitatea noastrã a trecut printr-o perioadã de transformãri atât în ceea ce priveste diversificarea programelor de studii, cât si a continutul pregãtirii studentilor, adaptat la cerintele economiei de piatã. Dezvoltarea învãtãmântului din tara noastrã trebuie privitã ca un scop în sine, ca o conditie primordialã a dezvoltãrii durabile, prin asigurarea factorului fundamental al acestuia, resursa umanã, care reprezintã singurul capital generator de progres, învãtãmântul superior având în acest context o contributie directã la formarea de specialisti si manageri atât de necesari societãtii noastre. Din aceastã perspectivã autonomia universitarã, posibilitatea de decizie la nivel local au drept scop simplificarea si armonizarea programelor de studii în perspectiva confruntãrii pe o piatã a muncii integratã în spatiul european si international. Dispunem de tot ce este necesar pentru a le oferii studentilor servicii atractive”, le-a spus rectorul Universitãtii Petrosani, Radu Sorin Mihai, celor prezenti

„Este un moment care pare repetabil, dar repetabilitatea aceasta este doar formalã pentru cã în fiecare an, începutul anului universitar este unic. Este unic chiar si pentru membrii corpului profesoral al Universitãtii din Petrosani. Vreau sã vã asigur de întreaga disponibilitate a Senatului Universitãtii din Petrosani si a întregii comunitãti academice a universitãtii noastre în participarea efectivã la rezolvarea problemelor zonei pentru a asigurarea unei dezvoltãri durabile a acesteia, la formarea de specialisti cu competente profesionale recunoscute, care sã fie pregãtiti sã facã fatã noilor schimbãri impuse în mediul economic si social”,  a subliniat Nicolae Pãtrãscoiu, presedintele Senatului Universitãtii din Petrosani. Studentii sunt îndemnati sã se pregãteascã temeinic pentru viitoarea lor carierã, iar subprefectul judetului Hunedoara, Fabius Kiszely, este de pãrere cã institutia de învãtãmânt superior trebuie sã beneficieze de sustinerea tuturor factorilor.

“Universitatea din Petrosani este floarea din care rodesc semintele, care ulterior, le vom sãdi în aceastã natiune. Voi (studentii-n.r.) sunteti cei care veti duce mai departe misiunea începutã de profesori si cred cã veti face treabã bunã. Suntem într-un moment dificil. Industria minierã s-a contractat foarte mult în ultima perioadã, dar din punctul meu de vedere asta oferã o nouã oportunitate si Universitatea din Petrosani trebuie sã se deschidã international, aceasta va trebui sã devinã scoalã minierã de nivel international. Este un obiectiv la care suntem datori sã punem toti umãrul. Este foarte important elementul de bazã al acestei universitãti, care se numeste student. Voi, studentii, veti pleca de aici si veti duce mai departe ceea ce ati învãtat aici. În mod real, trebuie sã punem mânã de la mânã, în asa fel încât sã ducem mai departe sensul acestei universitãti”,  a spus Fabius Kiszely, subprefectul judetului Hunedoara.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Sorin Vasilescu, sustine cã institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului reprezintã pilonul unei dezvoltãri pentru întreg judetul Hunedoara.

“Este un moment deosebit când începe anul universitar. Etse un moment de bilant, este un moment de sperantã, atât pentru boboci cât si pentru ceilalti studenti, care îsi fac planuri. Este foarte important pentru cariera profesionalã ceea ce faceti în acesti ani de studentie, fãrã cunostinte temeinice nu veti reusi sã aveti o carierã de succes, este important sã abordati cu determinare acesti ani de studentie. Universitatea din Petrosani este cu veche traditie, recunoscutã atât la nivel european cât si mondial si este emblematicã pentru judetul Hunedoara. Trebuie ca împreunã cu autoritãtile locale, Consiliul Judetean, Universitatea din Petrosani sã devinã un pol de dezvoltare regionalã. Si dacã traditia si-a câstigat-o din minerit si viitorul trebuie sã fie tot mineritul, chiar dacã la nivel national si local mineritul trece printr-o perioadã criticã, la nivel european si mondial existã posibilitãti astfel încât bãncile universitãtii sã se umple an de an de studenti veniti din alte pãrti”,  le-a spus celor prezenti, vicepresedintele CJH, Sorin Vasilescu.

2-1

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, absolvent al Universitãtii Petrosani, dar si cadru didactic îi îndeamnã pe studenti sã îsi consolideze cunostintele, pentru cã numai asa prin profesionalism pot fi depãsite toate obstacolele cu care se confruntã Valea Jiului.

“E o onoare pentru mine sã fiu prezent alãturi de dumneavoastrã la un moment atât de important, în acelasi timp sunt mândru cã si eu sunt absolvent al acestei universitãti. E o mare provocare pentru noi toti ceea ce va trebui sã se întâmple în comunitatea noastrã, în Valea Jiului si în judetul Hunedoara în perioada urmãtoare si mã bazez foarte mult pe parteneriatul cu Universitatea din Petrosani, pe mediul academic împreunã cu care vom gãsi cele mai bune solutii astfel încât sã putem sã depãsim aceste provocãri si probleme care ne stau în fatã. Chiar dacã Univesitatea din Petrosani are un stigmat al mineritului sunt sigur cã mineritul va exista, chiar dacã nu la aceeasi dimensiune. Pentru voi, studentii, este foarte important sã aveti o pregãtire de bazã, sã profitati de acesti ani în care sunteti studenti, sã acumulati cât mai multã informatie pentru a fi cât mai bine pregãtiti pentru ceea ce urmeazã dupã absolvirea facultãtii. Sunt convins cã veti putea sã faceti fatã tuturor provocãrilor”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

La rândul sãu, primarul municipiului Vulcan îsi readuce aminte de anii studentiei.

“Sunt onorat sã fiu aici, la începutul noului an univesitar si îmi aduc aminte cu drag când am pãsit spre Institutul de Mine din Petrosani. Era o onoare sã fi la aceastã facultate. Este nevoie sã vii sã înveti, sã stai în laboratoare. Toti cei care au fãcut meserie, au învãtat în facultate”,  a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

INSEMEX si CEH, beneficiarii UPET

INSEMEX si CEH sunt o parte din beneficiarii Universitãtii Petrosani. Absolventii institutiei de învãtãmânt superior si-au gãsit loc de muncã în cadrul celor douã societãti. CEH se confruntã cu dificultãti extrem de mari, însã conducerea acesteia sperã ca acestea sã fie depãsite.

“Mã aflu în mijlocul dumneavoastrã pentru a vã asigura de buna colaborare care a existat si va exista între Complexul Energetic Hunedoara si Universitatea din Petrosani. Trãim vremuri tulburi pe care încercãm, cu toate eforturile, sã le depãsim, dar educatie pe care o dobânditi în cadrul acestei universitãti este cea mai redutabilã armã pe care o putem folosi în luptele viitoare”,  a spus Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.

De cealaltã parte, INSEMEX Petrosani asteaptã absolventi bine pregãtiti care sã lucreze la cel mai de prestigiu institut de cercetare din tarã.

“Universitatea este locul unde se creazã specialisti în diverse domenii, specialisti care vor activa si vor transforma societatea si economia româneascã si pregãtirea excelentã a studentilor este o componentã esentialã de care depinde viitorul societãtii noastre”, a subliniat Artur Gãman, directorul general al INSEMEX Petrosani. Universitatea din Petrosani si-a ocupat toate locurile bugetate atât la studiile universitare de licentã, cât si la cele de masterat.

Monika BACIU