De la 1 septembrie 2016, Toma Vãrgatu nu mai este secretarul Primãriei Petrila. S-a pensionat. Unii spun cã momentul a fost un fel de “Doamne-ajutã!” pentru el. Locul sãu l-a luat Dan Stroe, juristul implicat în scandalul, considerat fãrã precedent – blocarea transportului în comun. Si asta din cauza protectionismului ilegal practicat de autoritãti în ce privesc taxiurile, care se spune cã i-ar apartine… secretarului primãriei.

În cadrul administratiilor locale din Valea Jiului,  secretarul Primãriei Petrila, Toma Vãrgatu, era cotat ca fiind unul dintre cei mai buni. Scandalurile din cadrul sedintelor Consiliului Local – atunci când “micii politicieni” se sicanau sfidând cetãtenii datoritã cãrora au devenit ei mari si tari în contre si sabotãri  – au fost gestionate de secretar, care a aplicat strict legea declarându-le, multe, nestatutare, sau viciate. Proiecte, hotãrâri, tot ce trecea prin mâna sa si în care politicul nu-si bãga coada – mai precis unde reusea sã se impunã si sã stopeze amestecul pãrtinitor – erau în regulã. Cunoscãtorii spun cã datoritã profesionalismului si personalitãtii sale puternice, a scãpat pe câtiva din Primãria Petrila de… câteva dosare penale.

Toma Vãrgatu era apreciat si de populatia Petrilei, care aflându-se în diverse situatii în care legea nu era suficient de clarã punând astfel în încurcãturã angajatii primãriei si cetãtenii pe drumuri interminabile fãrã rezultat, secretarul gãsea solutii, se consulta cu institutii de profil – Prefecturã, Carte Funciarã etc. – si rezolva problema.

De la 1 septembrie 2016, Toma Vãrgatu nu mai este secretarul primãriei. S-a pensionat. Unii spun cã momentul a fost un fel de “Doamne-ajutã!” pentru el. Locul sãu, de secretar, interimar, al Primãriei Petrila, l-a luat Dan Stroe, juristul implicat în scandalul, considerat fãrã precedent – blocarea transportului în comun. Si asta datoritã protectionismului practicat de autoritãti în ce privesc taxiurile, care se spune cã i-ar apartine juristului primãriei. La vremea scandalului, în rezolvarea cãruia a intervenit chiar Consiliul Judetean Hunedoara, iar problema juristului protejat se cunostea si la Bucuresti, fosta conducere a primãriei stia, cunostea, iar prezenta conducere, respectiv primarul Vasile Jurca&co, stie si ea, cunoaste, dar continuã în acelasi stil sã foloseascã “mostenirea” lãsatã de Ilie Pãducel…

…“De precizat cã doar pe raza Petrilei sunt aprobate 90 de autorizatii de taxi, ajunse direct în sediul administratiei publice locale.Gabriel Lungu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a scris pe pagina sa de Facebook culisele acestui scandal fãrã precedent în transportul local de persoane din Valea Jiului. „Un jurist al Primariei Petrila din judetul Hunedoara este, zic unii, administratorul unei firme de taxiuri ce detine monopolul pe raza localitãtii. Din aceasta cauzã nu merg nici masinile maxi-taxi”, scrie Gabriel Lungu cu subiect si predicat. Si ce credeti? Primarul orasului, Ilie Pãducel, stie despre acest subiect, însã a precizat cã juristul respectiv a renuntat la functia de administrator al firmei de taxi în momentul în care s-a angajat la primãrie.

„Eu stiu cã juristul primãriei a fost administrator al unei societãti de taxi, care avea 3 sau 4 masini. De când lucreazã la primãrie, eu stiu cã nu mai este administrator. Nu stiu dacã mai are societatea sau dacã mai functioneazã. Este vorba despre Stroe Daniel”, ne-a declarat primarul Ilie Pãducel. Între timp, taximetristii incriminati cã circulã ilegal în regim de taxi si furã din statii clientii maxi-taxiurilor, fãrã ca autoritãtile competente sã intervinã si sã rezolve problema, si-au intrat în pâine din plin. De luni, de când maxi – taxiurile au fost retrase de pe traseu de ZMK, firma care a câstigat licenta licitatã de Consiliul Judetean Hunedoara, taxiurile fac transport public local si asta cu aprobarea primãriei si sub supravegherea politiei locale” – relata, în ianuarie 2016, în Avântul Liber, Carmen Cosman Preda. Din declaratia de avere a juristului Primãriei Petrila, Daniel Stroe, reiese clar cã acesta încasa bani-salariu în calitate tot de jurist de la SC COROLA TRANS TELECOM TAXI SRL (vezi foto).

1-1

Calitatea sa de secretar interimar al Primãriei Petrila se poate prelungi cât doresc cei din administratia localã, pentru cã întrebat cât poate dura un interimat, primarul Vasile Jurca a spus cã legea nu limiteazã aceastã situatie.

„Da, domnul Vãrgatu a iesit la pensie si secretar interimar este Dan Stoe. Nu existã limitã la interimat, dar postul trebuie scos la concurs, care va fi organizat de primãrie, iar din comisia de examinare vor face parte reprezentanti ai Prefecturii si de la Bucuresti. De luni, am sã cer sã se înceapã demersurile…” – a declarat primarul orasului Petrila, Vasile Jurca, sesizând intentia abordãrii temei legatã de juristul implicat în scandal. Pãrerea multor alesi locali si sustinãtori ai cãstigãtorilor de la Petrila este cã echipa este slabã. Imediat dupã alegeri a fost o oarecare agitatie pentru a rezolva problemele urbei, cu imagini care reflectau un nou suflu în administratia localã, dar elanul a dispãrut, iar orasul pare unul unde nu se mai întâmplã nimic care sã arate cã are conducere nouã, tânãrã, cu initiative si viziune. În ceea ce priveste „juristul-taximetrist” si altii ca el folositi în continuare de noua conducere scade credibilitatea cã va fi altfel, cã interesele si gãstile vor continua sã existe, chiar sã se dezvolte. Si ne mai mirãm cã investitorii nu vor sã vinã la Petrila?  Cel putin un om de afaceri, din Alba, a stat o sãptãmânã prin zonã pentru a tatona, investiga si cerceta mediul de afaceri din Petrila si a renuntat… „Trebuie sã fiu inconstient sã-mi bag banii aici pentru ca apoi sã fiu „executat” de protejatii administatiei locale si ai celorlalte institutii care se fac cã nu vãd, nu aud de ilegalitãti. Eu nu pot face fatã unei asemenea „concurente” a produselor la negru. Este un mediu de afaceri grav afectat” – a spus reprezentantul firmei de comert si montaj corpuri de iluminat si articole de uz casnic din Alba Iulia.

Ileana Firtulescu