Insolventa societãtii de termoficare din Vulcan pune sub semnul incertitudinii furnizarea agentului termic în localitate. Conducerea CEH a dat asigurãri cã agentul termic va fi furnizat în localitãtile din Valea Jiului, dar si Deva, însã la Vulcan existã o problemã.
Societatea de termoficare se aflã în insolventã, iar în aceste conditii existã riscul ca abonatii din localitate sã nu beneficieze de serviciile termocentralei Paroseni.
“Dupã o orã de dezbateri intense, conducerea CEH a promis cã locuitorii din Deva si Petrosani, abonati ai sistemului de termoficare, vor avea cãldurã în locuinte. Este posibil ca agentul termic sã fie furnizat si în municipiul Vulcan, cu rezerva cã firma care asigura distributia este în insolventã si trebuie gãsitã o solutie pentru rezolvarea situatiei. Conducerea CEH a anuntat cã în Valea Jiului furnizarea agentului termic se va face doar dupã data de 1 noiembrie, în functie de conditiile meteo”, aratã o informare a Consiliului Judetean Hunedoara.
Potrivit administratorului judiciar, CEH are de recuperat sume importante de bani de la societãtile de termoficare care au functionat de-a lungul anilor la Vulcan. Mai exact, societatea energeticã are de recuperat de la Termoficare Vulcan si Sc. Pregoterm S.A. Vulcan suma de 11.481.600 lei.
De cealaltã parte, primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, sustine cã problema este în curtea Complexului Energetic Hunedoara, iar cei de aici trebuie sã descâlceascã itele. “Nu au reteaua. Noi suntem în insolventã, dar nu asta e problema. Ei nu au reteaua pusã la punct. Nu putem sã cãrãm apã cu ciurul”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. Tot oficialii Consiliului Judetean Hunedoara au subliniat cã primãriile ar trebui sã preia retelele de distributie în vederea accesãrii de fonduri europene pentru modernizarea acestora. Edilul vulcãnean a precizat cã e posibil acest lucru, dar nu în conditiile în care functioneazã CEH în prezent. “Putem sã luãm fonduri europene, dar ei, cei de la CEH trebuie sã ne garanteze cã termoficarea va functiona. Nu luãm bani europeni, ca apoi sã ne punã sã îi dãm înapoi dacã se închide CEH. Trebuie sã avem garantii din partea lor”, a mai subliniat Ile. În Valea Jiului numãrul abonatilor la sistemul de termoficare este de sub 4000. Edilii celor trei localitãti unde încã mai existã acest serviciu, respectiv Petrosani, Vulcan si Lupeni i-au sfãtuit,încã din varã, pe abonati sã aibã în vedere racordarea la o altã sursã alternativã de încãlzire.
Monika BACIU