Social democratii hunedoreni laudã actiunile întreprinse de fostul presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot. Pe vremea când acesta a ocupat functia de presedinte al institutiei publice a fãcut demersurile necesare pentru preluarea în administrare a sitului arheologic de la Sarmisegetusa Regia.

Acest lucru a dus la cresterea numãrului de vizitatori. Dupã o domnie a PNL de 15 ani în fruntea institutiei publice a venit rândul social-democratilor. Acestia vor sã urmeze exemplul lui Molot si cer sfaturi, dar nu de la cel care a implementat acest proiect, ci de la Ministerul Culturii. Deputatul PSD, Natalia Intotero este cea care laudã, indirect, managementul lui Mircea Ioan Molot în fruntea Consiliului Judetean Hunedoara. Aceasta sustine preluarea cetãtilor dacice din muntii Orãstiei în administrarea CJH, dând ca exemplu de bune practici ceea ce s-a întâmplat la finele anului 2012 cu situl arheologic de la Sarmisegetusa Regia.

“Existã deja o experientã pozitivã în acest sens si anume Cetatea Sarmisegetusa Regia de la Grãdistea de Munte, aflatã de la sfârsitul anului 2012 în administrarea Consiliului Judetean Hunedoara. În acest moment, cetatea este pãzitã 24 de ore din 24, au putut fi amenajate trasee turistice de vizitare, iar întretinerea corespunzãtoare a fãcut ca numãrul turistilor sã creascã continuu”, aratã deputatul PSD, Natalia Intotero.

La sfârsitul anului 2012, în fruntea Consiliului Judetean Hunedoara s-a aflat Mircea Ioan Molot. La începutul anului 2013, Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara a decis sã preia de la Ministerul Culturii patrimoniul cetãtii dacice Sarmizegetusa Regia din Muntii Orãstiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

„De foarte multã vreme dorim sã preluãm în administrare cetãtile dacice. Am început cu Sarmizegetusa Regia. Practic, cu tot cu zona de tampon a monumentului istoric protejat UNESCO, am preluat aproape 19 hectare de teren”, a spus la acel moment, fostul presedinte al  CJ Hunedoara, Mircea Molot.

Pe acelasi model ar vrea sã procedeze si noua conducere a Consiliului Judetean Hunedoara, iar deputatul solicitã sprijinul Ministerului Culturii. Prin preluarea în administrare a cetãtilor dacice de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara ar putea fi accesate si fonduri pentru protectia si întretinerea acestora. “Vã rugãm sã ne spuneti care este metologia de urmat pentru a efectua transferul dreptului de administrare a cetãtilor dacice cãtre Consiliul Judetean Hunedoara pentru a proteja în acest fel o mostenire culturalã si spiritualã unicã a poporului român. De asemenea am dori sã cunoastem ce intentii are Ministerul Culturii în aceastã problemã si care este punctul dumneavoastrã de vedere”, mai aratã deputatul PSD. Astfel, Mircea Ioan Molot, fostul presedinte al CJH a devenit un exemplu pentru conducerea social-democratã a institutiei judetene. Mircea Ioan Molot este actualmente presedintele ALDE Hunedoara.

Monika BACIU