Cunoscându-se zbaterile, umilinta, dârzenia de a face din “nimic” minuni, asa cum a fãcut fostul pãrinte al Asociatiei Culturale Les Amis de la France Petrila, Ionel Zmãu, nimeni nu bãnuia cã va exista cineva care sã aibã curajul de a-l urma… Dupã moartea nobilului boem, care a adus Franta în Valea Jiului si Petrila la Bruxelles, a fost liniste, o liniste care a fost asociatã cu moartea ONG-ului cultural. Si totusi, un om, prof. Simona Manoliu Vitonescu, va duce mai departe Asociatia din calitatea de presedinte.

De Asociatia Culturalã Les Amis de la France, din Petrila, s-a vorbit cu oarecare teamã printre colaboratori, printre cei ce stiau si cunosteau cã a adus Franta în Petrila si Petrila în Franta, iar la Bruxelles era recomandatã artistilor care aveau ca destinatie judetul Hunedoara. Teama venea în urma plecãrii atât de “precipitatã” de pe aceastã lume a fondatorului acestei Asociatii, Ionel Zmãu, care a muncit pe brânci pânã la ultima suflare pentru a transforma o amãrâtã de garsonierã din margine de cartier într-un colt de culturã remarcabilã, un pol apreciat al francofoniei prin care Petrila, Valea Jiului, judetul si România iesise dincolo de frontiere.

Multi au crezut cã mostenirea lãsatã de Ionel se va pierde, cum s-au pierdut atâtea valori din cauza blazãrii, a lipsei de implicare, lipsei sustinerii din partea administratiei locale, ba chiar a împiedicãrii unor proiecte care ar fi adus beneficii uriase si orasului… Cunoscându-se zbaterile, umilinta, dârzenia de a face din “nimic” minuni, asa cum a fãcut fostul pãrinte al asociatiei, nimeni nu bãnuia cã va exista cineva care sã aibã curajul de a-l urma…

Si totusi, a apãrut un om, un dascãl de limba francezã, care de mai bine de 6 luni a refãcut documentatia pentru înregistrarea legalã a schimbãrii “gãrzii” la Asociatia Culturalã les Amis de la France. Noul presedinte este prof. Simona Manoliu Vitonescu, de la Scoala nr. 6 Petrila, care ne-a vorbit cu multã frenezie de continuarea activitãtii, de noi proiecte, de o echipã de voluntari care trebuie consolidatã, despre promovarea valorilor locale si colaborãri nationale si internationale etc., etc. Fire de artist, Bogdan Manoliu, sotul actualului presedinte al Asociatiei, este pãtruns la rândul sãu de responsabilitatea si onoarea de a sustine ducerea mai departe a proiectului lãsat mostenire de Ionel Zmãu.

“Nici nu speram sã derulãm în acest an vreun proiect pentru cã a durat foarte mult schimbarea actelor Asociatiei. Prima actiune am fãcut-o în luna august – comemorarea scriitorului Mircea Andras si  vernisajul expozitiei de fotografie „Petrila cu aromã de naftalinã” a fotografului Vasile Laurentiu Sorin. Vrem în continuare sã promovãm oamenii din plan local, traditiile prin toate departamentele care au fost, cele patru – de limbã, culturã si civilizatie francezã Les Amis de la France, de stiinte si turism Carpatia si de arte vizuale Zenith -, la care am mai adãugat unul de teatru, Ana Colda. Vom depune proiecte, la început la Fondul Cultural pentru cã este foarte greu sã gãsesti în scurt timp o echipã pentru proiecte cu finantare, apoi derularea lor. Implicã foarte multã muncã, timp si pricepere. Ionel era aici zi de zi , chiar zi si noapte, muncea din greu, de multe ori singur, si-a sacrificat sãnãtatea si viata si nu e drept. Cu timpul sper sã fac o echipã, sã atragem oameni cu chemare, cu drag si dragoste de culturã… Viitoarea actiune a Asociatiei va fi în luna octombrie. Vom expune lucrãri ale artistilor din Tabãra de Creatie, sub coordonarea prof. Radu Chinta. Vom avea invitati de talie nationalã si, sperãm, internationalã. Am gândit si alte activitãti deschise, inedite pentru Valea Jiului, care sã vinã în întâmpinarea publicului. Vom pãstra, chiar vom întãri relatiile cu Ambasada Frantei, cu entitãti culturale franceze, si nu numai, vom face parteneriate cu scoli, practic vom duce mai departe si vom dezvolta ceea ce Ionel Zmãu a creat cu trudã…” – a declarat Simona Manoliu Vitonescu, noul presedinte al Asociatiei Culturale Les Amis de la France Petrila. Ideea mutãrii sediului Asociatiei, cunoscutã si apreciatã de Europa, a fost primitã cu entuziasm. De ce? Ilie Pintea, de la Radio România Actualitãti, “Cetãtean de Onoare” al orasului, o spune în felul sãu remarcabil în “Reportaj de la cap de linie / Mica Frantã din Petrila”:

“Locul e cunoscut printre petrileni sub numele de „cap de linie”, pentru cã aici se termina traseul autobuzelor care veneau de la Petrosani. Cum cobori în statie, te întâmpinã un bloc turn nelocuit, care rânjeste trecãtorilor prin câteva zeci de ferestre fãrã rame, simple gãuri în zid. Nici celelalte blocuri, care se însirã de-o parte si de alta a strãzii cu nume de primãvarã („8 Martie”, ce ironie!) nu aratã mai bine. Monotonia acestui peisaj cenusiu e spartã însã de un drapel francez, bot în bot cu bãtrânul nostru tricolor, care sare în ochi de la distantã, si care vesteste cã aici e Asociatia Culturalã „Prietenii Frantei”, un asezãmânt pe care te-ai astepta sã îl descoperi în buricul vreunei resedinte de judet, nicidecum într-un oras ca acesta…”

Toti cei care au colaborat, care l-au cunoscut pe nobilul boem, pe dedicatul pânã la moarte, Ionel Zmãu, au mari asteptãri de la noua conducere a Asociatiei Culturale Les Amis de la France Petrila!

Ileana Firtulescu