Valea Jiului devine din ce în ce mai atractivã din punct de vedere cultural. Sfârsitul sãptãmânii trecute a fost unul cu mare intenstitate culturalã. Municipiul Lupeni a gãzduit un eveniment de mare amploare, astfel cã localitatea ridicã standardele culturale în Valea Jiului.

Lupeni – Zilele culturii maghiare au umplut sala palatului. La sfârsitul sãptãmânii trecute, la Lupeni comunitatea maghiarã a fost în sãrbãtoare.  Apogeul evenimentului l-a reprezentat concertul de operã sustinut de interpreta de operã si actritã la Opera din Budapesta, Benedekffy Katalin. Sala palatului cultural a fost neîncãpãtoare pentru însetatii de culturã. Sala a rezonat cu artistii, iar la final, acestia au fost aplaudati la scenã deschisã.

“Mã bucur cã prin acest eveniment reusim sã ridicãm stacheta în ceea ce priveste viata culturalã din municipiul Lupeni, dar si din Valea Jiului. Prin aceste evenimente demonstrãm cã existã culturã si la Lupeni, trebuie doar sã o valorificãm.  Oamenii sunt însetati de culturã, iar aceste evenimente ne motiveazã sã continuãm sirul acestor actiuni care au ca scop principal socializarea, dar si oferirea unor momente de relaxare cetãtenilor. Mã bucur cã am reusit sã contribuim la organizarea acestui eveniment deosebit de important pentru comunitatea maghiarã din Lupeni, mai ales având în vedere faptul cã aici sunt cei mai multi etnici maghiari din Valea Jiului”, a declarat Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

La eveniment au luat parte si diplomati maghiari. “Au participat consilierii din localitatea infratitã cu Lupeniul, primarul localitatii Kecel, domnul Haszillo Ferencz si reprezentantul Ambasadei Ungariei la Bucuresti, domnul consilier diplomatic Ferenc Bogar”, scrie consilierul local, Cristian Rosu, pe pagina sa de socializare.  Municipalitatea de la Lupeni a alocat suma de 20.000 de lei pentru organizarea actiunilor din cadrul Zilelor culturii Maghiare. În cadrul aceluiasi eveniment a fost organizat un concert de orgã la Petrosani. Sâmbãtã, la biserica catolicã din Petrosani a aut loc concertul de orgã.

Monika Baciu