Comitetul creditorilor de la Complexul Energetic Hunedoara si-a dat acordul pentru continuarea lucrãrilor la termocentrala de la Paroseni. Pe ordinea de zi a întâlnirii au fost douã puncte, iar cel mai important viza continuarea lucrãrilor de la termocentrala Paroseni si plata catre CNIM, a sumei de 5.026.058,83 lei, din ajutorul de stat. Comitetul creditorilor si-a dat acordul de principiu.

“Comitetul creditorilor si-a dat avizul cu privire la continuarea lucrãrilor de la termocentrala Paroseni. Urmeazã sã se identifice sursa de finantare”, a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH. Lucrãrile de la Paroseni sunt realizate în proportie de 96%. Sãptãmâna trecutã, administratorul special al CEH declara cã lucrãrile ar trebui finalizate.

“Investitia de la Paroseni ar trebui finalizatã având în vedere cã suntem undeva la 96%, ca sã nu ne înecãm ca tiganul la mal, ar trebui sã finalizãm si ar fi bine pentru Paroseni. Mai sunt mici probleme tehnice de agreere de cãtre Ministerul Energiei  a sumei respective ca fiind o sumã eligibilã care poate fi accesatã din ajutorul de stat acordat în anul 2015. Dacã mininisterul nu acceptã, noi nu ne putem asuma cã o plãtim noi, cã am semna lucruri penale, iar libertatea e mult mai scumpã decât un lucru de genul acesta. Nu as vedea un impediment în fata Ministerului Energiei de ce nu ar accepta o astfel de sumã, e o sumã care este necesarã si se încadreazã în decizia Comisiei Europene de ajutor de stat pentru functionarea societãtii. A fost o tãrãgãnare, dar nu justificatã cã nu vor sã îsi asume. În situatia putin probabilã a neacceptãrii acestor cheltuieli am ajunge în ipoteza de a nu avea conformitate de mediu”,  declara sãptãmâna trecutã, administratorul special al CEH, Bogdan Stãnescu.

Si la termocentrala de la Mintia sunt necesare lucrãri de investitii pentru ca aceasta sã se conformeze la cerintele de mediu, însã acestea ar putea avea loc abia dupã o divizare a Complexului Energetic Hunedoara. “La Mintia nu au început lucrãri. Avem ceva studii de fezabilitate, le vom prezenta Ministerului Mediului pentru a demonstra cã un pas mic fatã de 100% pânã la conformare e mult, dar care sã demonstreze o intentie, iar dupã ce ajungem la implementarea planului de reorganizare si separare a lor e posibil ca noua entitate sã cearã autorizare sau reautorizare pentru grupurile rãmase în viatã. În ajutorul de stat pentru SIEG sunt prevãzute astfel de fonduri, permise de CE, iar acolo le adunãm pe toate, functionare, salarizare, investitii, ca sã functioneze la parametri normali de mediu si tehnic”, a mai subliniat sursa citatã.

Evaluarea activelor CEH a fost cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi. si în acest caz comitetul creditorilor si-a dat acordul, însã cu respectarea unor criterii impuse de administratorul judiciar.

Monika BACIU