Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, le taie orice speranta pensionarilor din minerit care ar dori ca alocatiile de carbune pe care le primesc si acum de la CNH sa poata fi inlocuite, cu un alt sistem de bonuri, asa incat sa poata achita facturile la gaz.

Salariatii si pensionarii din minerit au dreptul la unele facilitati, printre care si alocatiile de carbune pentru uz casnic. Numai ca multi dintre beneficiari se plang ca nu mai au

ce face cu bonurile de carbune, din cauza ca societatile de termoficare din Valea Jiului si-au restrans mult activitatea, ori chiar au dat faliment, cum sunt cele din Uricani sau Petrila.

In plus, multi dintre beneficiari locuiesc la bloc si se incalzesc cu centrale pe gaz, asa ca alocatiile de carbune sunt inutile. Acestia ar dori ca alocatiile de carbune sa fire inlocuite, in vederea transferarii acestor facilitati catre distribuitorul de gaz metan. Numai ca ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, spune ca acest lucru este imposibil.

„Pentru ridicarea ratiilor de carbune pentru pensionari, CNH – SA emite bonuri de carbune care pot fi utilizate numai in scopul pentru care au fost emise, neputand fi asimilate notiunii generale de bon valoric. Pe de alta parte, in HCM 1693/ 1957 in temeiul careia s-a prevazut in Contractul Colectiv de Munca acordarea gratuitatilor catre salariatii CNH, se stipuleaza in mod expres acordarea in natura a acestor drepturi”, a  precizat ministrul Chitoiu.

Carmen Cosman