Muncitorii de la Apa Serv au ajuns luni dimineatã în statiunea Straja de unde au si început lucrãrile de introducere a sistemului de canalizare. Acestea îi vizeazã pe cabanieri, care vor avea magistrala si care spun cã astfel se va termina cu epoca foselor septice si a focarelor de infectie din aceastã statiune.
Investitia este fãcutã din banii operatorului de apã si canal din Valea Jiului si rezolvã cea mai mare problemã a cabanierilor din aceastã statiune de munte.
„Eu sper cã exact ceea ce ne-am propus anul acesta, vom rezolva. Aici, echipa de la Apa Serv a început lucrãrile si spun eu cã totul se va face cu banii SC Apa Serv. Nu stim când dã zãpada si, pentru a nu afecta sezonul de iarnã si schiul, acesta este motivul pentru care am demarat pe ploaie si cred cã într-o sãptãmânã sã fie gata”, a spus Costel Avram, director general SC Apa Serv SA.
Investitia Apa Serv este de 1,2 milioane de lei si este fãcutã doar cu banii din economiile societãtii de apã din Valea Jiului. „Lungimea retelei de canalizare este de 1,8 km sunt vreo 60 de cãmine, iar noi ne propunem ca, pânã la finele acestui an, sã realizãm reteaua pânã la Platoul soarelui”, a declarat si Florin Donisã, director tehnic la SC Apa Serv.
Cei mai fericiti sunt cabanierii, care scapã de un cosmar si se aleg cu o canalizare functionalã. Ei nu vor avea decât sã realizeze o retea proprie, prin care sã se lege la cea care va fi construitã în aceste zile în statiune.
„Este cea mai importantã lucrare pentru Straja, pentru cã era nevoie si de aceastã canalizare. Fãrã ea nu am mai fi putut continua activitatea în Straja, cã, dupã cum stiti, toti avem fose, care sunt asa cum sunt. Unii putem sã le golim, dar altii nu au nici posibilitatea de golire a lor. E o mare problemã, aveam probleme cu cei de la Mediu cu Sanepidul si chiar este foarte necesarã”, a spus si Emil Pãrãu, cabanier, unul dintre cei mai mari investitori în turismul din Valea Jiului.
Cabanele au doar apã, dar foloseau cu mare grijã cantitãti mici de apã, pentru cã altfel umpleau prea repede fosele septice. Apa Serv face canalizarea în statiune, iar primãria si Consiliul Judetean urmeazã sã realizeze reteaua din oras pânã sus în statiune.
„Acest proiect va fi realizat de cãtre Apa Serv, iar cealaltã parte a fost scoasã la licitatie lucrarea si asteptãm sã vedem firma care va câstiga si demarãm si noi lucrãrile pe tronsonul al doilea. Tinând cont cã nu mai avem nevoie de fosele septice, care erau un focar de infectie pentru statiunea Straja, lucrarea acesata va aduce un plus de valoare turismului, pentru se va putea folosi apa la cantitatea necesarã. Fiecare cabanã o folosea la cantitãti micute, pentru a nu umple fosele si când canalizarea va functiona, va fi folositã cantitatea necesarã la bãi”, a precizat si Iacob Mesaros, viceprimarul municipiului Lupeni.
Peste 200 de cabane vor fi racordate la acest sistem de canalizare, primul din statiunea de munte din Valea Jiului si conditiile din cabane vor fi îmbunãtãtite simtitor. Lucrarea va fi gata în maxim douã sãptãmâni, în fucntie de conditiile meteo si pânã la iarnã ar putea deveni functionalã.
Diana Mitrache