Planul de reorganizare de la CEH prevede si vânzarea activelor societãtii. Doar cã toate acestea sunt puse sub sechestru de cãtre statul român, care prin institutiile abilitate, are de recuperat sume colosale de la CEH.

Falimentul bate la usa Complexului Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei nu are niciun rãspuns de la Comisia Europeanã privind separarea activitãtii societãtii, iar în acest timp cautã solutii pentru societatea energeticã. Au fost identificate mai multe posibile solutii, în asteptarea unui aviz de la Bruxelles.

“Ministerul Energiei, împreunã cu CEH, a initiat demersuri cãtre Comisia Europeanã, aflându-ne în prezent în stadiul de prenotificare a Comisiei referitor la intentia de modificare a ajutorului de stat acordat României în vederea facilitãtii închiderii minelor necompetitive, în baza Deciziei 787/2010/CE, prin includerea în programul de închidere a douã mine din cadrul CEH. Pânã la primirea unor noi recomandãri sau clarificãri din partea Comisiei Europene, având în vedere necesitatea întocmirii unui plan de reorganizare judiciarã care sã rãspundã atât obligatiei de separare legalã a activitãtii minelor de cea a termocentralelor, stipulatã prin Decizia C (2015)2652 final din 21.04.2015 de acordare a unui ajutor de salvare, cât si prevederilor OUG nr.22/2015, conducerea societãtii, împreunã cu administratorul special, administratorul judiciar, creditorii si Comitetul interministerial constituit la nivelul Ministerului Energiei analizeazã posibilitãtile pentru obtinerea si a altor tipuri de ajutor de stat pentru constituirea unui Serviciu de Interes Economic General (SIEG) prin care sã fie asiguratã o cantitate de energie necesarã sistemului energetic national si au fost demarate discutii cu DG Competition – Comisia Europeanã în acest sens”, aratã un document al Ministerului Energiei. Urmeazã a fi parcurse mai multe etape în acest sens, iar acestea prevãd fie darea în platã a unor active, fie accesarea unui ajutor de stat.

“Pentru perioada imediat urmãtoare sunt necesare a fi parcurse urmãtoarele etape. Identificarea altor tipuri de ajutor de stat ce pot fi accesate, pe lângã cele pentru închiderea minelor necompetitive (de tip SIEG, de tip rezervã de capacitate) care sã se adreseze problemelor componentelor energetice si termice din cadrul CEH. Identificarea modalitãtilor de valorificare a activelor CEH în conformitate cu prevederile Legii insolventei 85/2014 prin procedura de dare în platã. Aceastã procedurã, convenitã între Ministerul Energiei, administratorul special si administratorul judiciar, trebuie agreatã cu Ministerul Finantelor Publice, care este creditorul majoritar”, mai aratã documentele ministerului de resort.

Potrivit ministerului, procedura de dare în platã se regãseste în planul de reorganizare întocmit la nivelul CEH.

“Aceste proceduri de separare legalã a societãtilor, de dare în platã, de accesare a unor tipuri de ajutoare de stat se vor regãsi în planul de reorganizare judiciarã întocmit în conformitate cu Legea insolventei nr. 85 din 2014 de cãtre debitoarea CEH prin administratorul special sau de administratorul judiciar si apoi supus aprobãrii creditorilor în Comitetul Creditorilor si a Adunãrii Creditorilor”, mai aratã documentul.

Comitetul creditorilor Complexului Energetic Hunedoara se întruneste pentru a dezbate mai multe probleme ale societãtii.

“Desemnarea unui evaluator, conform art.61 din Legea 85/2014, în vederea evaluãrii întregului activ al CEH. BULETINUL PROCEDURILOR DE INSOLVENTÃ Nr. 16291/12.09.2016. Acordul de principiu, al creditorilor, pentru continuarea si finalizarea investitiilor la SE Paroseni, inclusiv plata cãtre CNIM, a sumei de 5.026.058,83 lei, din aportul de stat”, sunt cele douã puncte de pe ordinea de zi a Comitetului Creditorilor, întâlnire care urmeazã a avea loc în data de 22 septembrie.

Monika BACIU