Zeci de boboci, însotiti de pãrinti, bunici si frati au ajuns la prima orã, în prima zi de scoalã în Parcul Central Carol Schreter de la Petrosani. Acolo a avut loc festivitatea de deschidere a noului an scolar, alãturi de profesori, reprezentantii institutiilor care se ocupã de paza si protectia elevilor, dar si de cei din Inspectoratul Scolar Judetean.

Emotiile au fost vizibile, mai ales la cei care pãsesc în clasa pregãtitoare, ori la cei ce ajung sã fie în clasa I, dar nici cei de la liceu, bobocii, nu au fost neglijati.

„E un moment deosebit pentru întreaga comunitate. Începem noul an scolar si vã multumesc tuturor celor care sunteti azi prezenti în parc, pentru a sãrbãtori aceste eveniment important. Vreau sã îi felicit pe pãrinti si pe bunici pentru grija pe care o au pentru copii si nepoti si pentru cã reusesc sã îi educe. Le multumesc si profesorilor pentru pasiunea  si devotamentul lor în misiunea de a modela caractere si de a modela oameni. O comunitate fãrã educasie si fãrã credintã, nu poate avea nici trecut, nici prezent, nici viitor”, a spus la deschiderea oficialã Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Scoala este locul în care tânãra generatie se formeazã, iar pentru ca toti sã primeascã acelasi mesaj, în parc au ajuns si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean. „Fiecare început de an scolar este pentru noi un moment de bilant, dar si de sperantã. Este un moment de bilant, deoarece analizãm rezultalele obtinute la concursurile scolare, la examenele pe care le-au sustinut elevii si este momentul sã îi felicit, dar ne facem si sperante cã în anul scolar acesta rezultatele vor fi si mai bune. Fãrã voi, elevii, rolul nostru, al dascãlilor nu existã. Voi nu vã pregãtiti doar pentru examene, ci pentru viatã si pentru provocãrile ei”, a adãugat si Lavinia Ilina, insp. sc adj ISJ Hunedoara.

Siguranta copiilor este o prioritate si de acest lucru, în prima zi de scoalã, a tinut sã le vorbeascã, atât reprezentantul Politiei, cât si cel al Jandarmeriei, pentru cã ambele institutii au responsabilitatea de a garanta dreptul la linistea copiilor nostri.

„Aceastã zi ne oferã nouã, celor cu uniforma bleumarin, prilejul cel mai potrivit de a vã asigura cã Politia Românã este alãturi de voi, în slujba dvs, gata sã intervinã de câte ori va fi nevoie. Începe un nou an scolar împreunã, iar noi vã garantãm sprijinul nostru. Suntem aici pentru voi, ca sã  vã protejãm de fiecare datã când ne veti solicita si, împreunã, vom gãsi cele mai bune solutii”, a spus Irinel Stana, reprezentant al Politiei Petrosani.

„Prevenirea faptelor antisociale de cãtre Jandarmeria românã este prioritar si reprezintã ansamblul de actiuni desfãsurate de personalul institutiei noastre. Pentru prevenirea evenimentelor negative, jandarmii vor organiza pentru elevi activitãti preventiv-educative. Dorim sã îi instruim în cunoasterea legilor si sã apeleze la organele statului, dacã sunt agresati. Obiectivul nostru este sã crestem gradul de sigurantã si ordine”, a adãugat si lt. Sergiu Goia, Jandarmeria Românã.

Copiii au primit si binecuvântarea preotului, dar au participat si la premierea celui mai bun absolvent al Liceului Dimitrie Leonida, cel care a primit un laptop cadou pentru rezultatele sale. „Multumim familiei Lupu-Dima, pentru faptul cã, în ultimii ani, ne-au premiat elevii cu rezultatele cele mai bune la Bacalaureat si sefii de promotie. Cel mai bun rezultat l-a avut în acest an la Bacalaureat, absolventul  Alexandru Daniel Marghioalã”, a spus Gabriela Rus, director Colegiul Dimitrie Leonida.

Diana Mitrache