Trei Unitãti de Asistentã Tehnicã vor fi deschise în perioada imediat urmãtoare la Petrosani, Vaslui si la Rosia Montanã, pentru a ajuta autoritãtile locale sã scrie proiecte. Asta a declarat vicepremierul României Vasile Dîncu la Petrosani, dupã cea de-a doua întâlnire pe care a avut-o cu primarii din zonã si cu reprezentantii administratiei judetene.

La biroul din Valea Jiului vor fi detasati specialisti de la minister, care au rolul de a simplifica si de ajuta sã fie eligibile toate proiecte gândite pentru finantarea ce va fi disponibilã în perioada imediat urmãtoare. „Le facem în lunile octombrie si noiembrie sã lucreze si sã depunã proiecte, pentru cã vor deschide noi call-uri în aceastã toamnã, în septembrie, octombrie si noiembrie si vor lucra deja la aceste proiecte. Nu avem nevoie sã birocratizãm, sã facem scheme de personal. Vor fi foarte mobile si vor lucra rapid, iar în aceastã toamnã vor face proiecte pentru Valea Jiului. Vor aduce pe cele care sunt fãcute si au nevoie de corecturi, deci vor fi  fãcute foarte repede”, a declarat vineri la Petrosani Vasile Dîncu, vicepremierul României.

Aceastã Unitate de Asistentã Tehnicã va functiona la nivelul prim-ministrului si se va  baza pe doi piloni importanti de expertizã tehnicã: Ministerul Dezvolãtirii Regionale si Administratiei Publuce Locale si Ministerul Fondurilor Europene, ca fiind cele douã ministere care au în gestiune cele mai importante programe pentru administratiile locale si expertiza pentru dezvoltarea de strategii locale. Mai ales cã deja sunt proiecte ce pot fi accesate.

„S-au identificat câteva programe, unde deja putem gândi proiecte, într-un astfel de mecanism. Vorbim, de exemplu, un apel comun între Programul Capital uman si Programul Operational Regional, respectiv, între M.D.R si M.F.E, care sã dea 10 milioane de euro pentru fiecare de strategie de dezvoltare a  comunitãtii locale. Vorbim si de mãsurile de sprijin din Programul de Capital Uman 4.1 si 4.2, pentru comunitãtile marginalizate, unde, de asemenea, se pot acorda finantãri de pânã la 6 milioane de euro pentru servicii sociale. De asemenea, am discutat cu cei de la programul unde existã fonduri pentru cercetare si dezvoltare si Universitatea Petrosani poate sã le acceseze si se poate dezvolta pe aceastã linie si, din discutiile avute se pot aloca circa 80 de milioane de euro pentru aceste zone”, a adãugat si Ionel Dancã, consilier al premierului Ciolos. Înfiintarea acestor unitãti va fi posibilã, dupã ce va fi adoptat proiectul într-o viitoare sedintã de Guvern, iar Vasile Dîncu a promis sprijin proiectelor din Valea Jiului. Asta, mai ales cã si autoritãtile locale au deja în derulare proiecte de 71 de milioane de lei, însã, asa cum a spus vicepremierul, multe sunt populiste si neadaptate nevoilor comunitãtii. „Nu corespund neapãrat nevoilor, ci unui tip de activism, sau nu al primarului, sau al celui care a fost sau nu mai aproape de putere. Vom încerca ca aceste lucruri sã nu mai fie posibile. Am inventariat proiectele existente. Am preluat o parte din ideile noi de proiecte si în sãptãmânile viitoare vom mai finanta câteva proiecte de infrastructurã în aceastã zonã, care sã echilibreze cumva ceea ce s-a fãcut pânã acum ”, a mai spus Vasile Dîncu.

Autoritãtile locale vor avea un rol important si vor colabora pe viitor cu unitatea ce va fi deschisã la Petrosani, pentru cã Vasile Dîncu a promis alocarea de fonduri special pentru Valea Jiului si dezvoltarea acestei zone.

Diana Mitrache