Proiecte ale Vãii Jiului în valoare de 71 milioane de lei zac în sertarele Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice. Cei de la ministerul de resort au fãcut inventarierea proiectelor, iar acestia sustin cã putine sunt cele utile unei dezvoltãri armonioase, ba din contrã multe sunt venite din activismul primarilor.

“Am analizat proiectele pe care le avem din Valea Jiului. Am constatat cã avem proiecte dfin Valea Jiului în valoare de 71 de milioane de lei, înregistrate în diverse faze de finantare, legatã de infrastructurã scolarã, dotare edilitarã, drumuri, poduri, dar inegal distribuite si nu corespund nevoilor, ci unor tip de activism al primarului sau a celor care, la un moment dat, au fost mai aproape de putere. Vom încerca ca aceste lucruri sã nu mai fie posibile. Am inventariat toate proiectele care existã, la stadiul care se aflã, am preluat câteva idei de proiecte noi, iar sãptãmânile viitoare vom face un Call pentru PNDL în care vom mai finanta câteva proiecte de infrastructurã în aceastã zonã, câteva proiecte care sã echilibreze ceea ce s-a fãcut pânã acum”, a declarat Vasile Dîncu, vicepremierul României.

În ceea ce priveste, însã, dependenta de fondurile de la bugetul de stat, municipiul Petrosani este cel mai independent la nivelul Vãii Jiului. “Dependenta municipiului Petrosani de bugetul de stat este de 54%, Lupeni are dependentã 89%, Petrila 72%, Uricani, 83%, Vulcan 62%, iar Aninoasa 81,4%. Sunt foarte multe elemente care concurã la idea cã aici va trebui sã construim o unitate de elitã localã, la Petrosani. Vreau sã aducem oameni din Valea Jiului care sã învete la ministerul Dezvoltãrii pentru a crea specialisti”, a mai subliniat sursa citatã.

În principiu, toate administratiile locale din Valea Jiului au birouri de integrare europeanã, însã nu toate functioneazã la potentialul maxim. În acest sens, cei de la Guvern vor sã ofere pregãtire angajatilor existenti.

“Nu toate primãriile au înfiintat birouri pentru fonduri europene, în Valea Jiului existã destule proiecte si pe fonduri europene, dar este o problemã.în general, în România, s-au diversificat pentru exercitiul financiar 2014-2020 programele si s-au modificat foarte multe elemente atât de metodologie cât si structurale. Aceste unitãtI care existã vor trebui revigorate în noul exercitiu financiar pe programul POCA noi avem câteva programe pentru pregãtirea capacitãtii administrative. Am început cu o fazã în care au aplicat ministerele, agentiile mari ca sã îsi pregãteascã capacitatea de administrarea a unor fonduri speciale, dar restul le-am lãsat sã facem Call-uri pentru a aduce expertizã în zona localã”,  a mai subliniat Dîncu. Multe din proiectele depuse din judetul Hunedoara au fost respinse la finantare din cauza unor greseli. Acestea vor fi îndreptate odatã ce personalul va fi consiliat în a scrie proiecte. “Au fost considerate unele proiecte importante ale judetului sI am invitat conducerea judetului sã se uite la unitatea de implementare, sã o consolideze, pentru cã poti sã plãtesti 5-6 oameni si sã aduci sute de milioane de euro. Eu sprijin aceastã unitate de elitã. O sã venim si cu sesiuni în teritoriu, sã prezentãm programele, ghidurile, o sã avem si sesiuni regionale. Încercãm sã aducem expertizã. În acest moment, gradul de absorbtie este determinat sI de faptul cã nu existã destulã expertizã, dar nici nu existã departamente foarte consolidate în zonele primãriilor din zonele sãrace. Aducem oameni cu experientã, nu mai inventãm posturi”,  a mai declarat vicepremierul României.

Dezvoltare fãrã influentã politicã

Echipa guvernamentalã a mai subliniat cã dezvoltarea judetului Hunedoara nu are trebui sã aibã culoare politicã, ci din contrã toti politicienii ar trebui sã aibã acelasi tel, si anume bunãstarea locuitoitorilor.

“O idee pe care am discutat-o aici a fost cea legatã de necesitatea de a nu face politicã atunci când e vorba de dezvoltare. Judetul Hunedoara a suferit destul de mult din cauza lipsei de solidaritate politicã. În acest moment ar trebui sã gândim dezvoltarea fãrã politicieni. Am convenit sã facem cât se poate de repede, sã venim cu o echipã care sã fie condusã de vicepremierul pentru economie, Costin Borc, împreunã cu ministrul Energiei pentru a vedea ce solutii gãsim legate de problemele de la CEH, dar si alte lucruri care tin de dezvoltarea economicã”, a mai precizat, la Petrosani, Vasile Dîncu.

Monika BACIU