Posturile de director si director adjunct din unitãtile de învãtãmânt preuniversitar vor fi ocupate în baza unui concurs. Ministrul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordin, metodologia privind organizarea si desfãsurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct din unitãtile de învãtãmânt preuniversitar.
“Documentul reglementeazã conditiile de ocupare a functiilor de director si director adjunct din unitãtile de învãtãmânt preuniversitar, organizarea si desfãsurarea propriu-zisã a concursului, respectiv numirea si eliberarea din functie a directorilor si directorilor adjuncti din unitãtile de învãtãmânt preuniversitar. Pe lângã unitãtile publice de învãtãmânt preuniversitar, prevederile acestei metodologii se aplicã si unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar particular autorizate/acreditate, respectiv centrelor judetene de resurse si asistentã educationalã/Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistentã Educationalã (CJRAE/CMBRAE) unitãtilor de învãtãmânt special, centrelor scolare pentru educatie incluzivã, centrelor scolare, centrelor de excelentã, palatelor si cluburilor copiilor, cluburilor sportive scolare si Palatului National al Copiilor”, aratã comunicatul Ministerului Educatiei.
Concursul are douã componente, una nationalã si una localã. Prima componentã presupune sustinerea unei probe scrise, care constã în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilã cu itemi elaborati de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice. Cu acest prilej vor fi evaluate aptitudinile cognitive si competentele manageriale ale candidatilor, ambele cu o pondere de 50%. Ulterior, la nivelul comisiilor judetene si cu monitorizarea observatorilor desemnati de minister, candidatii vor sustine alte douã probe: analiza CV-ului (realizatã în plenul comisiei de concurs, în prezenta candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor si punctajelor prevãzute de metodologie si pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în CV), respectiv un interviu în fata comisiei de concurs, în care se apreciazã scrisoarea de intentie, calitatea si sustinerea de cãtre candidatia ofertei manageriale si a unui plan operational pentru un an, cu o duratã de maximum 30 de minute, conform criteriilor si punctajelor din metodologie. Toate probele sunt obligatorii.
Pentru fiecare probã de concurs punctajul maxim este de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei este de 35 de puncte. Sunt declarati „admisi” candidatii care au realizat un punctaj de cel putin 35 de puncte pentru fiecare probã si din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel putin 105 puncte. Este declarat „promovat” la concurs, candidatul „admis” care a obtinut cel mai mare punctaj total. În cazul egalitãtii de punctaj, este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisã. Dacã si în aceastã situatie egalitatea se pãstreazã, pentru unitãtile de învãtãmânt cu filiera tehnologicã, este declarat „promovat” candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., dupã caz, iar la filiera vocationalã, cel care are specialitatea corespunzãtoare profilului predominant al unitãtii de învãtãmânt, iar pentru celelalte unitãti de învãtãmânt este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de interviu. Dacã si în aceastã situatie egalitatea persistã, este declarat „promovat” candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a Curriculumului Vitae.
Functiile de director si de director adjunct vacante pentru concurs vor fi anuntate de inspectoratele scolare judetene în presa localã si centralã, precum si pe site-ul propriu, cu cel putin 30 de zile calendaristice înainte de prima zi a sesiunii de concurs. Dacã o persoanã doreste sã candideze pentru functia de director sau de director adjunct la mai multe unitãti de învãtãmânt, aceasta trebuie sã depunã cereri distinct pentru fiecare functie, respectiv pentru fiecare unitate de învãtãmânt pentru care candideazã.
Conform deciziei Ministerului Educatiei, dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informaticã dedicatã, în perioada 13 septembrie – 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronicã, disponibilã pe site-ul inspectoratului scolar judetean
Proba scrisã va avea loc în data de 12 octombrie. Interviul si evaluarea CV-ului se vor desfãsura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Afisarea rezultatelor concursului este programatã în data de 18 noiembrie, fiind urmatã de o perioadã alocatã depunerii contestatiilor: 21-23 noiembrie.Solutionarea contestatiior si afisarea rezultatelor finale sunt prevãzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Ultima etapã a concursului – validarea în consiliul de administratie al inspectoratului scolar a rezultatelor finale si transmiterea acestora la minister – este programatã în data de 16 decembrie 2016.
Monika BACIU