Copiii de grãdinitã sunt asteptati sã se înscrie, pentru cã aceasta este ultima sãptãmânã în care pãrintii lor o mai pot face pentru noul an scolar, care începe în 12 septembrie. Sunt putini copii care vin anul acesta la grãdinitã, iar educatorii sunt îngrijorati, mai ales cã, prin programul „Fiecare copil în grãdinitã”, pãrintii ce provin din familii cu venituri modeste sunt sustinuti financiar lunar cu câte 50 de lei.

Totusi, numãrul copiilor este mic. „Spre grãdinitele  noastre nu s-au îndreptat foarte multi pãrinti cu dosarele copiilor, ca sã îi înscrie la grîdinite. Noi îi avem înscrisi în cadrul acestui proiect doar pe copiii care s-au aflat deja în grãdinitele noastre  în momentul în care s-a lansat acest proiect”, a spus prof. Lucia Muntean, director al grãdinitelor din Petrosani.

Scãderea este sesizabilã de la an la an, pentru cã numãrul copiilor mici este tot mai mic. Pãrintii lor pleacã peste hotare si îi iau cu ei, sau de vinã este si natalitatea scãzutã. „Constatãm, pe mãsurã ce trec anii, cã, de la un an la altul, numãrul copiilor în scoli si grãdinite scade. Situatia este general valabilã, pentru cã se plâng si alte judete de asta, dar, în Valea Jiului, în mod deosebit, din cauza lipsei alternativelor a pãrintilor, foarte multe familii s-au mutat.

Dacã în anul 2014 în cele 4 mari grãdinite pe care le conduc am avut 820 de copii, anul trecut am avut 625 de copii”, a mai spus prof. Lucia Muntean, director al grãdinitelor din Petrosani.  Sãptãmâna aceasta este ultima în care pãrintii îsi pot îscrie copii. Ei sunt asteptati la grãdinite sã îi aducã, pentru cã socializarea celor mici este esentialã atunci când vor începe scoala.

FIECARE COPIL ÎN GRÃDINITÃ

Programul „Fiecare copil în grãdinitã” îi stimuleazã pe pãrintii din zonele cu probleme sociale sã îi aducã pe copii la grãdinitã. Educatia timpurie este cel mai important prim pas, care, dacã este fãcut la timp, poate duce la rezultate spectaculoase.

Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil la Grãdinitã” (FCG) rãspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului scolar (la 11.3%) si a sãrãciei si inechitãtii sociale ce derivã din Strategia Europa 2020.

În 2014, rata abandonului scolar în România ajunsese la 18.5% si se estimeazã cã în prezent doar unul din trei copii sãraci beneficiazã de educatie timpurie.

Legea nr. 248/2015 – votatã în Parlamentul României si promulgatã de Presedinte în octombrie 2015 – încurajeazã prezenta la grãdinitã a copiilor, cu vârste chiar si sub 3 ani, dar si peste 6 ani, prin acordarea unui tichet social pentru grãdinitã de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordã familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoanã singurã) si este conditionat de prezenta zilnicã a celor mici. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grãdinitã începând cu aceastã primãvarã. Programul de interes national reglementat prin aceastã lege preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grãdinitã, gândit în special pentru zonele extrem de sãrace si implementat, începând cu 2010, de Asociatia OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educatiei.

Diana Mitrache