Circa 30 de mii de lei pe an cheltuieste Primãria Petrosani cu întretinerea si functionarea semafoarelor existente în municipiu, iar înlocuirea lor cu sensuri giratorii, acolo unde amplasamentul permite acest lucru, ar însemna o economie importantã. În plus, un sens giratoriu ajutã la fluidizarea circulatiei rutiere si reduce timpii de asteptare în intersectii.

Aceste considerente au stat la baza noului sens giratoriu apãrut în zona fostului ”Contim”, iar municipalitatea asteaptã sã vadã dacã ajutã traficul si mai apoi sã-l amenajeze definitiv.

”Este un sens provizoriu, vrem sã vedem dacã ajutã, dacã este benefic pentru descongestionarea traficului în acea intersectie. Dacã se dovedeste utilitatea acelui sens, acolo se impun câteva modificãri la trecerile de pietoni. Acestea vor fi mutate putin, astfel încât traversarea strãzii de cãtre pietoni sã se facã în sigurantã iar conducãtorii auto sã nu fie încurcati”, a explicat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Un alt sens giratoriu ar putea fi construit si în zona semaforizatã de la Piata Centralã Petrosani, autoritãtile locale analizând în acest moment dacã proiectul este fezabil si perimetrul permite constructia sensului giratoriu. Pe de altã parte, semafoarele nu vor dispãrea cu totul din municipiul Petrosani. Pe soseaua de centurã, recent reabilitatã, ar urma sã fie amplasate unele semafoare ce vor fi actionate de pietoni.

Administratia localã analizeazã aceastã solutie pentru a-i proteja pe cei care traverseazã drumul national, în zona cartierului Aeroport, mai ales cã si înainte de reabilitarea soselei au fost foarte multe accidente rutiere la trecerile de pietoni.

Maximilian Gânju