Antrenorul Ionut Stelescu, cel care este legat de mai bine de un deceniu de Universitatea Petrosani, care a fãcut parte de staff-ul lui Edi Iordãnescu în ultimii trei ani, la A.S.A Tg. Mures, Poli Timisoara si Pandurii Tg Jiu, a mai fãcut un pas în cariera sa: T.S.K.A Sofia din campionatul bulgar.

Reporter: Nelutu ai cam stat cu emotii în ultima vreme…

Ionut Stelescu: Sincer, nu! Am asteptat ca Edi Iordãnescu sã prindã un contract bun, nu avea rost sã dãm curs primului impuls.

Reporter: Si ti-a iesit, T.S.K.A. Sofia! E adevãrat cã Hagi a pus o“pilã” pe lângã prietenul sãu Stoichkov?

I.S: Eu nu stiu nimic în acest sens, dacã a fost sau nu vreo recomandare din partea “Regelui”. Stiu doar cã bulgarii au fost foarte insistenti  în ceea ce-l priveste pe Edi. El a vrut sã meargã acolo, cu aceeasi formulã din România, cu Alexandru Radu, Bogdan Pârvu si cu mine.

Reporter: Când pleci la Sofia?

I.S.: Am plecat la Sofia! Edi Iordãnescu a fost prezentat oficial joi, 25 august, de cãtre patronul bulgar Grisa Gancev. Desigur, va fi o nouã experientã care sã mã motiveze în cariera mea.

Cine este T.S.K.A. Sofia?
Echipa alb-rosilor – care joacã pe un stadion de 22.000 locuri – este una dintre cele mai titrate echipe de fotbal ale Bulgariei. Înfiintatã în 1948, a fost… desfiintatã în 1985 de cãtre Partidul Comunist Bulgar, în urma unor incidente în finala cu Levski – Spartak Sofia. Este echipa care în anii ’70-’80 a dat “crema” fotbalului bulgar, aici jucând celebrii S.Iordanov (portar), B. Kolev, Gaganelov, Penev, Bojkov, Koler sau Jecov, “Gheata de aur” a Europei în 1969.  Dupã anii 1980 aici au jucat Zdravkov, Iancev, Slavko, Tanev, St. Mladenov dar si celebrul Hristo Stoichkov. Echipa are în palmares 31 de titluri ale Campionatului bulgar, 20 de Cupe de Bulgaria, zeci de prezente în cupa campionilor Europeni – cu un 8-1 cu Dinamo Bucuresti în 1956! – ajungând în semifinale în editia 1981 -1982, 4-3 si 0-3 cu Bayern Munchen, participãri în grupele UEFA Europa League (2010, 2011). Ajunsã la un moment dat în Divizia “C”, printr-o fuziune în 2015 cu Litex Loveci este reprimitã în primul esalon. Ca prezente românesti la T.S.K.A. Sofia mentionãm pe Ioan Andone, ca antrenor în 2010, pe Tricã (2006-2007), Fl. Petre (2009-2010) si Pancu (2010) ca jucãtori.

Genu TUTU