Judetul Hunedoara se confruntã cu o situatie criticã. Vaccinul hexavalent destinat nou-nãscutilor nu mai existã pe stoc. Toate dozele s-au epuizat sãptãmâna trecutã.

„Judetul Hunedoara trece printr-o crizã a vaccinului hexavalent. Dacã la sfârsitul lunii iulie aveam 330 de doze de vaccin, toate acestea au fost epuizate sãptãmâna trecutã. Este prima datã când ne confruntãm cu o astfel de situatie. Vaccinul hexavalent se administreazã bebelusilor la douã, patru si 11 luni si asigurã protectie împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B si poliomielitei”, a declarat Cecilia Birãu, purtãtorul de cuvânt al Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara.

Vaccinul hexavalent se administreazã în mod gratuit nou-nãscutilor.

Ministerul Sãnãtãtii a anuntat cã va cumpãra în regim de urgentã 120.00 de doze de vaccin. Ministerul a notificat firma producãtoare cã în cazul nerespectãrii contractului, acesta va fi reziliat.

„Contractul cu Polisano se încheie în 15 zile de la data primirii notificãrii. Acum se pregãteste achizitia pe procedura de urgentã. Noile doze ar putea fi achizitionate imediat dupã rezilierea contractului. În momentul acesta e o întârziere micã la grafic, dar nu sunt probleme pânã când vom lua prin procedura de urgentã urmãtoarele 120.000 de doze. Dar, ulterior se va face un nou contract cadru, pe mai multi ani, prin care noul furnizor se va obliga sã asigure o cantitate minimã de doze de vaccin anual.

S-a cerut rezilierea din cauza problemelor pe care le are Polisano”, a precizat Laurentiu Colintineanu, purtãtorul de cuvânt al Ministerului Sãnãtãtii.

La rândul sãu, firma producãtoare a anuntat cã nu va putea livra dozele de vaccin hexavalent.

Monika BACIU