Unul dintre putinele motive pentru care CEH, sub forma actualã sau alta mai restrânsã, trebuia mentinut în functie era factorul social din Valea Jiului. Adicã acel factor social care beneficia, în mod direct, de serviciile CEH. Este vorba de populatia abonatã la sistemul de termoficare. Acum, dupã ce trei autoritãti locale din Valea Jiului unde se mai furniza acest serviciu au anuntat cã renuntã la termoficare, existã un motiv în minus pentru mentinerea Complexului Energetic Hunedoara.
Administratorul judiciar al CEH a subliniat în repetate rânduri cã factorul social e important, dar în aceeasi mãsurã a precizat si faptul cã acelasi factor social a beneficiat de servicii gratuite.
“Am arãtat cã în toatã acestã perioadã Complexul Energetic Hunedoara SA a livrat energie electricã si energie termicã mult sub pretul de productie. De parcã nu ar fi fost de ajuns, societatea nici nu a recuperat sumele facturate cãtre distribuitorii de energie termicã, în special din orasele Vulcan, Lupeni si Petrosani suma nerecuperatã fiind de cca. 30 milioane euro. Suma nici nu mai poate fi recuperatã dat fiind cã toti acesti distribuitori de energie termicã se aflã de ani buni în faliment. Cu toate acestea Complexul Energetic Hunedoara SA a încetat livrarea de agent termic cãtre populatie prin intermediul acestor distribuitori, abia în ianuarie 2016, dupã intrarea în prima perioadã de insolventã, acordând în tot acest interval un fel de ajutorare socialã gratuitã pentru locuitorii Vãii Jiului”, aratã raportul administratorului judiciar.
Acelasi administrator judiciar a mai arãtat în primul raport al cauzelor care au dus la insolventa CEH, cã închiderea societãtii ar duce la înrãutãtirea conditiilor de trai ale oamenilor din Valea Jiului si Deva.
“(…) considerente de ordin social impun continuarea activitãtii acestui operator economic: „având în vedere faptul cã Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” – S.A. este cel mai mare operator economic din Valea Jiului si din judetul Hunedoara, întreruperea activitãtii ar creste semnificativ rata somajului în Valea Jiului si în judet, iar întreruperea activitãtii acestei societãti ar avea repercusiuni si pentru comunitãtile locale, conducând la înrãutãtirea conditiilor de trai în cadrul comunitãtii, întrucât Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” – S.A. este singurul operator economic care furnizeazã agent termic în orasele din Valea Jiului si în municipiul Deva din judetul Hunedoara, întreruperea activitãtii acestui operator economic ar afecta serviciul public de interes general reprezentat de productia, transportul, distributia si furnizarea de energie termicã, întrucât aceste elemente demonstreazã existenta unei dificultãti sociale grave în situatia în care Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” – S.A. nu si-ar continua activitatea””, se aratã în raport.
Primarii din Lupeni, Vulcan si Petrosani au sfãtuit populatia sã îsi ia mãsuri alternative de încãlzire pentru perioada de iarnã, având în vedere problemele cu care se confruntã CEH. Astfel, CEH pierde bãtãlia, ajutat de factorul social.
Monika BACIU