Zeci de capace de canal au disparut intr-o singura saptamana din zone centrale ale municipiului Petrosani, iar edilii nu mai stiu cum sa starpeasca fenomenul. Si reprezentantii EM Livezeni se lupta cu hotii de fier, iar de aici au disparut pana si portile de cand s-a deschis inca un centru de colectare in imediata vecinatate a unitatii miniere.

Desi politistii sustin ca fac tot posibilul sa starpeasca acest fenomen si ca au dosare instrumentate, edilii din petrosani nu mai stiu ce sa faca in privinta celor care sustrag capacele de canal. Intr-o singura saptamana au disparut 40 de capace din fonta, in valoare de aproximativ 600 de lei fiecare. Au facut sesizare la politie si chiar vizite la centrele de colectare a fierului vechi, dar in zadar. „Nu ai cum sa le mai gasesti. Inainte sa le duca la fier vechi le sparg in bucati cu barosul. Am fost la centrele de colectare, dar in zadar. Ne-au aratat o gramada imensa de fier vechi si ne-au spus sa le cautam”, a declarat Lucian Dragomir, directorul SPADPP din cadrul Primariei Municipiului Petrosani. De cealalta parte, politistii sustin ca au dosare in lucru referitor la aceasta problema. „Avem cazuri de furturi de capace de canal. Nu chiar 40, dar exista. Sunt si hotarari judecatoresti, dar prejudiciul nu a fost recuperat”, a declarat comandantul Politiei Municipiului Petrosani, Titel Bragaru. Acesta a precizat ca Primaria Petrosani a depus, intr-adevar, o sesizare in ceea ce priveste furturile de capace de canal.

Pe de alta parte, oficialii cred ca si Prefectura Hunedoara, care elibereaza autorizatiile de functionare pentru aceste centre, ar trebui sa fie mai restrictiva, pentru ca nu se poate ca un astfel de centru sa functioneze chiar langa poarta unei unitati extractive, unde hotii oricum dau atacul in mode repetat.

Carmen Cosman