Tiberiu Iacob Ridzi îndeamnã petrosãnenii sã se racordeze la surse alternative de cãldurã. Primarul municipiului Petrosani, a avut o întâlnire cu reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara pe tema furnizãrii agentului termic.
În urma discutiilor, concluzia care s-a desprins este aceea cã abonatii care încã mai sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare ar trebui sã aibã în vedere racordarea locuintei si la o altã sursã de încãlzire, asta în conditiile în care situatia Complexului Energetic Hunedoara este incertã, societatea fiind în insolventã.
“Am avut o întâlnire cu cei de la CEH pentru cã vreau sã stiu exact care este situatia concretã cu CEH în ceea ce priveste furnizarea agentului termic. În urma discutiilor, situatia este foarte complicatã. Complexul fiind în insolventã, în acest moment nu existã o certitudine a furnizãrii agentului termic în aceastã iarnã si împreunã cu domnul director Munteanu vedem ce putem face noi. Cea mai prudentã solutie pentru cei care sunt abonati la sistemul centralizat este ca pentru aceastã iarnã sã îsi pregãteascã un sistem de încãlzire alternativ, asa cum facem si noi cu institutiile publice, pentru cã nu existã în acest moment o certitudine a livrãrii agentului termic. Sugestia mea este ca cei care sunt abonati la sistemul centralizat de termoficare sã ia în calcul o alternativã pentru încãlzire. Asta nu înseamnã cã nu se va livra agent termic în aceastã iarnã, dar nu pot sã spun cu certitudine acest lucru”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
La Petrosani mai sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare putin peste 2000 de abonati, iar datoriile acestora sunt de ordinul milioanelor de lei. “La acest moment avem 2435 de abonati, dintre care peste 1700 sunt cu bransamente individuale, care pot sã rãmânã racordati si sã adopte strategia de a avea douã alternative, respectiv fie termoficare, fie o centralã pe gaz”, a declarat Ovidiu Munteanu, directorul SC Termoficare SA.
Termocentrale în impas
Cele douã termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt la un pas de a fi oprite definitiv. Ambele au procese pe rolul instantelor de judecatã, procese în care contestã o hotãrâre a Gãrzii de Mediu prin care s-a decis închiderea acestora pentru neconformarea la cerintele de mediu. În ceea ce priveste termocentrala Mintia aceasta are o sentintã nefavorabilã, prin care ar trebui închisã. Încã nu a fost înregistrat apelul. Dupã rãmânerea unei sentinte definitive, termocentrala va trebui sã aplice aceastã mãsurã. În ceea ce priveste termocentrala Paroseni, un prim termen de judecatã a fost stabilit pentru luna septembrie. La Paroseni lucrãrile de conformare la cerintele de mediu sunt foarte avansate, peste 80%, însã acestea stagneazã pentru cã nu mai sunt bani pentru plata constructorului.
Nici unitãtile miniere nu sunt functionale. Mina Lonea a rãmas cu un abataj, dupã ce douã au fost închise, iar productia a scãzut la 200 de tone pe zi. În aceste conditii, în cazul în care termocentralele vor functiona nu existã suficient cãrbune. Astfel, dupã ce edilii de la Lupeni au luat decizia de a renunta la sistemul centralizat de termoficare, a venit rândul celor de la Petrosani sã îi sfãtuiascã pe abonati sã îsi ia mãsuri alternative pentru înclãzirea locuintelor pe timp de iarnã.
Monika BACIU