MOTTO: „Legea nu se discutã, se aplicã!” Profanii în materie legislativã sunt DOAR simpli si ieftini „pararisti” sau „discutisti” care dezinformeazã si manipuleazã locuitorii Vãii Jiului, si nu numai.
În cotidianul Cronica Vãii Jiului din 8 august 2016 a apãrut articolul meu intitulat „Cãtre minerii Vãii Jiului si liderii lor de sindicat / HRANà CALDà A MINERILOR VÃII JIULUI ESTE LEGALà SI GRATUITÔ în care am expus continutul integral al Decretului de Stat nr. 330/1977 si Legea nr. 63/1977 – acte normative ÎNCà în VIGOARE – privind dreptul legal si obligatoriu al „lucrãtorilor din subteran” (adicã dreptul minerilor din România) la masã caldã si gratuitã.
Tot la data de 8 august 2016 l-am sunat la telefon pe numitul Petre NICA cu care am avut o lungã convorbire îndemnându-l insistent sã citeascã cu atentie articolul meu publicat în Cronica Vãii Jiului, mentionat mai sus, si sã respecte cu strictete obligativitatea încã legalã a acordãrii mesei calde pentru minerii Vãii Jiului. Mai mult, i-am cerut lui Petre NICA si adresa de email pentru a-i transmite si în scris o sumarizare a celor dicutate la telefon si sã ia aminte si sã nu uite. Iatã mai jos continutul acelui email adresat lui Petre NICA la data de 8 august 2016:
––––––––––––––
C DOBRE
dobre@btinternet.com
To: nica.bebe@yahoo.com Aug 8 at 3:14 PM
Domnule Petre Nica,
Urmare a discutiei noastre telefonice de mai devreme, vã informez cã aceasta este adresa mea, personalã, de email: dobre@btinternet.com În plus, atasez în mesagerie textul meu publicat în editia de azi a Cronicii Vãii Jiului. Dupã ce-l cititi, sper cã mã veti onora cu un rãspuns. Vã rog, nu uitati: „Legea nu se discutã, nu se negociazã, ci DOAR se executã”. Aveti legea de partea dvs si a minerilor pe care-i reprezentati pe care CEH are obligatia s-o respecte. Dvs sunteti reprezentantul legal al minerilor si nu al CEH! În cazul refuzului de a se aplica legea, existã calea legalã în justitie. Legea 85/2014, actualizatã, – Legea Insolventei NU poate denunta, modifica, suspenda, si/sau anula legi în vigoare, acesta fiind DOAR atributul Parlamentului României. Repet: Decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 si Legea nr. 63/1977 (privitor la masa caldã pentru toti minerii din România) sunt acte normative, în VIGOARE, si nu sunt subiecte de negociere sau de discutie în timpul dezbaterilor pentru un noul Contract Colectiv de Muncã (CCM). În CCM se mentioneazã DOAR cã se acordã masã caldã potrivit potrivit Decretului nr. 330/1977 si Legii nr. 63/1977, în vigoare. În ce priveste înstrãinarea si/sau privatizarea activelor (fixe si mobile) privind cantinele mineresti, luptati pentru cã acestea sã revinã sub controlul sindicatelor. Pentru orice nelãmurire sau pentru orice altceva, vã rog sã nu ezitati a mã contacta oricând pe adresa de email si/sau la tel. meu mobil, pe care-l aveti deja. Vã urez sã arãtati neînduplecare si fermitate în aplicarea legislatiei în vigoare privind dreptul istoric al minerilor la masã caldã.
Cu stimã, Constantin Dobre
PS Vã rog confirmati primirea acestui mesaj si textul alãturat si eventual comentati
––––––––––––––-
În cotidianul Gazeta de Dimineatã din Valea Jiului din data de 11 august 2016, la pagina 5, a fost publicat articolul “Se ascut discutiile pentru hranã caldã a minerilor. Ortacii vor tichete de masã” semnat de redactorul Carmen Cosman – Preda. În acel articol doamna Carmen Cosman – Preda îl citeazã si pe Petre NICA cu zicerea-i din “din putul gândirii” lui de fost conducãtor de locomotivã minereascã din subteran, citez: “În primul rând, pe legislatia care existã cu privire la acest aspect, depinde ce vrei. Dacã vrei sã vezi cã trebuie, gãsesti paragrafe în lege care te ajutã, dacã vrei sã vezi cã nu trebuie, la fel gãsesti paragrafe în lege. Atunci când s-a dat Decretul 330 din 1977, prin care se acorda masã caldã, discutãm de activitatea minierã, de atragerea fortei de muncã în Valea Jiului. Noi astãzi discutãm din pãcate despre închiderea minelor si de niste exploatãri miniere care functioneazã în cadrul aceleiasi societãti economice cu partea energeticã. Tichetele de masã pe care energeticienii le-au avut în contractul colectiv de muncã si pe care le-am acordat si salariatilor din minerit nu se pot da împreunã cu masã caldã, iar oamenii vor fi pusi sã aleagã între masã caldã si tichete de masã. Lucrurile sunt extrem de clare aici, adicã toatã lumea vrea tichete de masã. Asupra acestui drept, adicã masã caldã la instrarea în sut, vom putea discuta numai dupã ce minele se vor separa de energie”, a declarat Petre Nica”
Dacã din partea unui fost conducãtor de locomotivã micã de subteran (Petre Nica, fãrã „neam” pregãtire si nici „boabã” de întelegere juridicã) nu poti avea niciun fel de asteptare, în schimb din partea doamnei Carmen Cosman – Preda, în calitatea domniei sale de redactor al unui cotidian al Vãii Jiului, pretentiile si asteptãrile în abordarea temelor cu „iz” juridic sunt mult mai ridicate.
Lui Petre NICA îi transmit doar atât: sã lase la o parte aiurelile si propaganda mediaticã ieftinã de dezinformare, manipulare si intoxicare si sã solicite neîntârziat aplicarea legilor încã în vigoare (decretul Consiliului de Stat nr. 330/1977 si Legea nr. 63/1977) privind masã caldã si gratuitã pentru minerii Vãii Jiului. Altfel riscã atât tragerea la rãspundere în justitie pentru incompetentã si în special pentru rea-credintã în ne-aplicare a legilor în vigoare privind masa caldã a minerilor, dar si „azvârlirea” lui la lada de gunoi a istoriei mineritului din Valea Jiului.
În final, profit de aceastã ocazie pentru a transmite un mesaj categoric cãtre fostii si prezentii lideri de sindicat ai minerilor Vãii Jiului, dupã decembrie 1989: toti cei care ati semnat orice documente oficiale, inclusiv protocoale, privind disponibilizãri ale minerilor, închideri de mine, intrãri în insolventã si neacordarea si/sau stirbirea drepturilor istorice si legale ale minerilor, vã pun pecetea/ eticheta publicã si vesnicã de TRÃDÃTORI ai intereselor minerilor Vãii Jiului.
Constantin Dobre, fost organizator si conducãtor al Revoltei mineresti din Valea Jiului, Lupeni, 2 – 3 august 1977.