Un caz revoltator s-a inregistrat in municipiul Lupeni din Valea Jiului, unde un tanar de doar 28 de ani a reusit sa se spanzure in sectia de politie chiar langa oamenii legii. Barbatul a murit la spitalul din localitate, iar mai multi politisti sunt cercetati disciplinar.

Pavel Gigi Tusca, un tanar din municipiul Lupeni, a fost dus luni, 18 iunie, la Politia Lupeni pentru ca angajatii sa ceara niste clarificari in legatura cu o posibila infractiune comisa de acesta. Barbatul a intrat in locuinta unei femei din localitate fara sa-i ceara dreptul, iar aceasta a cerut ajutor prin 112.

„Patrula de siguranta publica, in timp ce se deplasa spre locuinta femeii, pe Aleea Trandafirilor,  l-a depistat pe Gigi T., de 28 de ani, din Lupeni, cunoscut ca om al strazii, cu privire la care exista suspiciunea ca ar fi prezumtivul autor al faptei. Politistii, impreuna cu barbatul, s-au deplasat la locuinta partii vatamate fiind recunoscut de aceasta. Persoana in cauza a fost condusa la sediul politiei in vederea continuarii cercetarilor, insa echipajul de politie a fost solicitat la o alta interventie, motiv pentru care Gigi T. a fost rugat sa astepte in parcarea unitatii intoarcerea politistilor de la eveniment”, explica inspector, Bogdan Nitu, purtator de cuvant IPJ Hunedoara. Barbatul a intrat in sediul politiei unde i s-a spus sa stea in sala de asteptare, iar dupa 5 minute, dispecerul de serviciu l-a gasit pe tanar spanzurat de teava unui calorifer, cu cureaua pantalonilor. A fost transportat la Spitalul Municipiului Lupeni, unde a ramas internat de luni pana joi noapte cand a murit.

P rocedura incalcata

Un fost sef de politie din Valea Jiului, pensionar in prezent, demonteaza explicatia reprezentantului IPJ. „Fie politistii aceia erau niste incompetenti fie cineva vrea sa le gaseasca circumstante atenuante. Procedura in cazul unui suspect este stricta, cel ridicat fiind legitimat si dus la sediu pentru audiere. I se explica si faptul ca isi poate chema un avocat inainte de a da o declaratie scrisa. In nici un caz nu poate fi lasat nesupravegheat si mai ales in parcare sa astepte. Ceva nu se leaga si modul de operare nu

s-a schimbat de cand am parasit sistemul”, explica politistul. Seful Politiei Lupeni, comisarul Romeo Amuraritei are o explicatie cel putin socanta cu privire la incident. Acesta spune ca barbatul a putut sa se spanzure in sectia de politie pentru ca oamenii lui erau chemati la o alta interventie. Cu alte cuvinte, daca sunt mai multe incidente, Politia Lupeni este sat fara caini.

„Foarte simplu (n.r. referitor la cum a putut ca tanarul sa se sinucida), in timp ce patrula de siguranta care-l aducea pe acesta la sediul politiei, a fost apelata pe 112 cu privire la cealalta persoana de pe str. Viitorului, care a sarit pe geam, persoana a fost lasata in parcare si i s-a spus sa astepte patrula pana vine de la celalalt eveniment preluat prin 112. A intrat la dispecer si i-a zis dispecerului ca i s-a spus sa astepte patrula. Acesta i-a spus sa astepte in sala de asteptare. Va dati seama, persoanele care vin la politie din diferite motive, ma rog, pentru audieri, ca martori, pentru a reclama ceva nu au supraveghere. El propriu-zis nu a intrat in politie, e o sala de asteptare unde oamenii pot sa vina, sa se informeze asupra programului de audiente.”, a declarat seful Politiei Lupeni.

I PJ a pornit ancheta

Chiar daca seful politistilor din Lupeni lasa impresia ca sala de asteptare ar fi o cladire distincta, unde lumea se poate plimba in voie, lucrurile nu stau deloc asa. Sala de asteptare este in cladirea politiei si chiar in fata biroului ofiterului de serviciu care, in mod normal si conform atributiilor, supravegheaza tot ce se intampla in institutie. Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara a dispus inceperea unei anchete interne cu privire la modul de actiune al politistilor in acest caz.

Maximilian Ganju