Ortacii din Valea Jiului înteleg perfect problemele celor din Moldova, de la mina de uraniu, care s-au blocat în subteran si acum spun cã se solidarizeazã cu ei.

O parte dintre ei spun acum cã sunt gata sã recurgã la proteste extreme si în Valea Jiului, tocmai pentru cã înteleg perfect ce se întâmplã în astfel de situatii si nici la minerii din Valea Jiului nu le este acum mai bine. „Eu m-am înteles cu alti câtiva colegi si chiar am trece si la formele de protest la care au recurs cei de la Suceava, dacã este nevoie si vor suferi. Eu chiar mã alãturi prin greva foamei, dacã este nevoie, ca sã demonstrãm si noi cã minerii suntem o fortã”, a spus Vasile Pãduraru, lider Sindicatul Muntele de  la Mina Lonea.

Un numãr de 118 mineri au refuzat sã mai pãrãseascã platforma minierã de la Crucea-Botusana încã din cursul serii de luni, iar 83 dintre protestatari au intrat si în greva foamei, deocamdatã pe termen nelimitat, potrivit reprezentantilor Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu

Protestatarii, invocã mai multe probleme legate de viitorul minei, însã, cei din Valea Jiului vãd cã acelasi lucru se întâmplã si aici. „Nici noi nu suntem mai departe de ei. Sperãm ca si noi sã încheiem un contract colectiv de muncã urgent. Trebuia mai demult încheiat, dar administratia tot întinde perioada. Dacã nu se urgenteazã si cei care vor pleca cu restructurarea nu îsi vor primi drepturile din CCM, am colegi care spun cã vor protesta”, a adãugat liderul sindical Pãduraru.

Minele din Valea Jiului sunt într-o situatie fãrã precedent, iar minerii vãd, cu fiecare zi cã lucrurile stau rãu. Contractul Colectiv de Muncã a expirat la 1 august, o parte dintre ortaci trebuie sã plece, dar fãrã vreo formã de protectie socialã si atunci sunt gata si ei sã protesteze.

Diana Mitrache