Criza din sistemul sanitar nu afecteazã Spitalul de Urgentã din Petrosani. Aproximativ 87 la sutã dintre medicii care efectueazã gãrzi au refuzat sau intentioneazã sã refuze încheierea contractelor individuale de muncã pentru gãrzile suplimentare dacã nu le sunt acordate toate drepturile, asa cum au fost solicitate în mod public.

Sãptãmâna trecutã, dupã consultãrile dintre reprezentantii medicilor pe de-o parte si cei ai Ministerului Sãnãtãtii si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, de cealaltã parte, medicilor li s-a promis cã gãrzile vor conta pentru vechimea în muncã iar plata se va face în functie de numãrul de pacienti tratati în orele de gardã. La cea mai mare unitate medicalã din Petrosani nu existã astfel de probleme.

“La noi nu sunt probleme. Noi si pânã acum am plãtit din bugetul spitalului gãrzile.  În timpul sãptãmânii acestea se plãteau cu 50%, iar în weekend cu 100%. Nu avem acum, nici medici care sã facã gãrzi si sã fie din afara unitãtii sanitare”, a declarat managerul SUP, medical Alin Vasilescu.

Potrivit Ministerului Sãnãtãtii, de la 1 august, gãrzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii. „Gãrzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnãrii unui contract cu spitalul. Este o mãsurã care vine sã îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de muncã cu timpi partiali care va reglementa efectuarea gãrzilor suplimentare reprezintã o bazã legalã care conferã medicilor drepturile prevãzute de Codul Muncii. De la 1 august, gãrzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncã prestatã, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncã, cât si la vechimea în specialitate”, se precizeazã în comunicat. Totodatã, MS spune cã se vor plãti sporuri între 25 si 75% pentru o gardã suplimentarã în timpul sãptãmânii, respectiv între 50 si 100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului Sãnãtãtii”,  arãtau reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii.

Monika BACIU