6 august 2016 – Ziua Minerului, cu statui ale minerilor si câtiva mineri purtãtori de coroane de flori. Ziua Minerului din acest an a fost marcatã de o parte din autoritãtile locale din Valea Jiului prin depuneri de coroane de flori. Au lipsit însã minerii.

Minerii, cei care se luptã, zilnic, cu grijuri si nevoi, la fel ca în 1929 sau poate chiar mai rãu. Au fost câtiva mineri prezenti. La Vulcan, acolo unde doi mineri au tinut steagurile, iar la Lupeni, acolo unde vreo sase mineri au purtat coroanele de flori. Mineritului anului 2016 îi lipseste coroana si înmormântarea, conditiile însã sunt întrunite. Falimentul e doar o chestiune de timp. Cei câtiva mineri care au luat parte la ceremoniile organizate în cinstea lor, dar si pentru comemorarea colegilor lor care si-au sacrificat viata pe altarul cãrbunelui, au ascultat. Au ascultat discursurile sablon si pline de bâlbe si dezacorduri ale oficialitãtilor. Discursuri sablon, în care prin vorbe multe, dar totusi întelesuri putine, se spune cât de important este mineritul pentru Valea Jiului, pentru judetul Hunedoara, dar si pentru întreaga natiune.

Oficialitãtile judetene au venit si au cuvântat, mult si uneori fãrã nicio logicã despre ce înseamnã cãrbunele si cât de important este el pentru patrie… Si au povestit, oficialitãtile, cã România trebuie sã tinã cont de mineri, de minerit, de Valea Jiului, cã mineritul este important. Atât de important, încât mineritul din Valea Jiului scrie istoria. O istorie începutã a fi scrisã cu sânge în anul 1929 atunci când la Lupeni, 30 de mineri au fost împuscati pentru cã s-au revoltat împortiva conditiilor de lucru. Conditii de lucru care astãzi, la 87 de ani de la acele tragice evenimente sunt la fel, sau poate chiarr mai rãu.

La Lupeni, cei câtiva mineri care au purtat coroanele de flori ale oficialitãtilor probabil se gândeau cã în câtiva ani mina va dispãrea. Si asta pentru cã ministerul a anuntat cã unitãtile miniere si Lonea si Lupeni vor intra pe program de închidere pentru cã sunt neviabile. La fel de neviabil este tot mineritul din Valea Jiului. la fel de neviabile au fost si declaratiile sablon. Aceleasi în fiecare an, doar cã spuse de altii, dar mereu ei între ei, la butoane. Anul acesta a lipsit însã pleiada de politicieni. Au fost câtiva, dar mai putini. Mai sunt câteva luni pânã la urmãtoarele alegeri.

Asadar, 6 august 2016, i-a prins pe minerii din Valea Jiului la fel, dar diferit ca acum 87 de ani. Revoltati, în sine, nu public, cu conditii de lucru la fel ca atunci însã mult mai putini si decimati.

Monika BACIU