Dupã decembrie 1989, în România s-au produs 53 de accidente miniere, cel mai grav în 7 august 2001, la Mina Vulcan, soldat cu 14 morti si patru rãniti. A urmat Petrila, soldat cu 12 morti si 14 rãniti, iar cel mai recent este la Uricani, în februarie 2011, când cinci ortaci si-au pierdut viata.

8 august 2006 – la mina Lupeni, trei mineri au fost rãniti într-un accident de muncã, ei intoxicându-se cu monoxid de carbon, dupã ce au nimerit într-o zonã cu aer viciat.

7 august 2006 – doi mineri au rãmas blocati la 60 de metri adâncime în subteranul exploatãrii de la Baia Nouã. Cei doi muncitori, unul de 29 de ani si altul de 43 de ani, au fost suprinsi de surparea peretilor unui put de minã.

8 mai 2006 – opt mineri, care lucrau în subteran, au fost surprinsi de o viiturã puternicã la mina Lupeni, din Valea Jiului. Trei au reusit sã se salveze înainte sã fie luati de suvoiul de apã, ceilalti cinci fiind luati de torent. Patru dintre cei cinci luati de torent au fost salvati în decursul câtorva ore, iar cel de-al cincilea a murit înecat.

14 ianuarie 2006 – la mina Anina a avut loc un grav accident în care au murit sapte iar alte sapte persoane fiind accidentate. Doi dintre ei au fost transportati la un spital din Timisoara, un alt rãnit a rãmas internat la Spitalul din Resita, el fiind intoxicat cu monoxid de carbon si având arsuri minore. În urma exploziei au rãmas orfani de tatã 16 copii. Accidentul s-a produs din cauza acumulãrii de metan, stare ce a generat aprinderea acestuia de cãtre o scânteie electricã datoratã unui scurtcircuit al unui cablu, în timpul unor lucrãri de împuscare. Autoritãtile locale si centrale au acordat ajutoare financiare familiilor afectate (30 de milioane de lei de la Consiliul Judetean Caras-Severin si 8 salarii conform contractului colectiv de muncã, aproximativ 85 de milioane). Ministerul Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei a alocat suma de 1,5 miliarde de lei pentru urmasii minerilor accidentati.

6 iulie 2005 – la exploatarea minierã Petrila din Valea Jiului, doi mineri si-au pierdut viata în urma unui accident de muncã. Cauzele mortii celor doi mineri au fost fie asfixierea cu praf de cãrbune, fie traumatismele cauzate de cãderea cãrbunelui peste ei.

22 decembrie 2004 – are loc un accident de muncã, la exploatarea Minierã Lupeni, judetul Hunedoara, în urma cãruia o angajatã si-a pierdut mâna stângã dupã ce salopeta pe care o purta a fost prinsã în angrenajul ciurului la care lucra.

11 noiembrie 2004 – la mina Lonea, un miner  a murit dupã ce o rocã a cãzut peste el. Accidentul s-a produs din cauza unei surpãri.

6 iulie 2004 – la mina Dâlja, judetul Hunedoara, un angajat al Exploatãrii Miniere Livezeni a murit electrocutat într-un accident de muncã produs la suprafatã într-o statie de transformare a energiei electrice.

22 mai 2004 – doi mineri si-au pierdut viata iar alti doi au fost rãniti, la mina de la Uricani, din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani, în urma unui accident produs din cauza unei explozii sau din cauza unei miscãri tectonice în zonã, care a provocat un suflu dinamic.

Decembrie 2003 – la mina Îndãrãt, judetul Arges, are loc o explozie în urma cãreia doi mineri au fost rãniti.

1 octombrie 2003 – un angajat al Exploatãrii Miniere Lupeni a fost grav rãnit. Urma sã coboare în subteran, la un moment dat troliul de la colivie i-a smuls bratul stâng.

20 martie 2003 – trei salvatori minieri de la exploatarea Lonea au suferit arsuri, în timp ce lucrau la amenajarea unui dig unde se semnalase fenomenul de aprindere a cãrbunelui.

17 martie 2003 – patru mineri de la Exploatarea Lupeni au suferit mai multe traumatisme, în urma unui accident de muncã. Trei dintre ei au fost transportati la Spitalul din Lupeni, iar unul la Spitalul de Urgentã din Petrosani.

5 martie 2003 – la mina Balan, din cauza acumulãrii de gaze, a avut loc un accident de muncã soldat cu moartea unui miner si rãnirea altor doi.

22 decembrie 2002 – la mina Lonea, un artificier a murit si alti trei mineri au fost rãniti, în urma aprinderii gazului metan existent la locul de puscare.

5 august 2002 – la mina Livezeni, din Valea Jiului un miner a murit dupã ce un sistem mecanic de sustinere a unei combine a cedat.

16 iulie 2002 – la mina Petrila, a avut loc o explozie în urma cãreia un miner a murit si alti cinci au fost rãniti. În subteran se aflau opt mineri când a avut loc deflagratia. Guvernul a decis sã acorde fiecãrui rãnit câte 20 de milioane de lei.

7 iunie 2002 – în urma unei explozii la mina Fãget, un miner a murit (23 ani, cãsãtorit si avea un copil) si altu a fost internat la spital cu politraumatisme. La mina Faget se extrage minereu de plumb si zinc.

30 mai 2002 – la Vulcan, are loc o explozie, dar fãrã victime, minerii retrãgându-se din zonã cu o orã înainte.

15 mai 2002 – în urma unei explozii zece mineri si-au pierdut viata si alti patru au fost rãniti, la mina Vulcan, în Valea Jiului. Câtiva mineri au rãmas blocati în subteran fiind dati dispãruti, cadavrele lor au fost scoase în decurs de câteva zile din minã.

4 februarie 2002 – doi mineri au fost rãniti si al treilea a suferit arsuri ca urmare a aprinderii unei instalatii, la mina Lupeni din Valea Jiului.

7 august 2001 – la mina Vulcan, în Valea Jiului, 14 mineri au murit si alti patru au fost rãniti, din care unul grav, în urma unei explozii produsã în subteran. Cauza exploziei a fost un scurt-circuit al cablului de împuscare produs într-un mediu cu mari acumulãri de gaz metan.

8 august 2000 – la mina Lonea, din Valea Jiului, un miner a murit din cauza surpãrii galeriei, provocate de ruperea plasei de sustinere a tavanului.

8 mai 2000 – din cauza unei explozii accidentale, la suprafatã, 7 lucrãtori au murit, la Exploatarea minierã de nisip de la Hudesti, judetul Botosani.

8 martie 2000 – la exploatarea minierã Iara, judetul Cluj, patru mineri au murit în urma intoxicãrii cu monoxid de carbon produs de un incendiu din subteran.

13 octombrie 1999 – la Exploatarea minierã Lupeni din Valea Jiului a avut loc un grav accident de muncã, în care un miner si-a pierdut viata în urma surpãrii galeriei.

18 august 1999 – trei oameni au murit si doi au fost raniti într-o explozie produsã la Mina Boteni din judetul Arges.

23 iulie 1999 – trei angajati ai minei Cozla, judetul Caras-Severin si unul de la Livezeni, judetul Hunedoara, au murit în urma unor accidente de muncã.

29 aprilie 1999 – cinci mineri au suferit arsuri grave la Exploatarea Minierã Paroseni (Valea Jiului). Explozia a fost generatã de o scânteie produsã la motorul unei combine care sapã în subteran.

29 iulie 1997 – în subteranul minei Vulcan, are loc un accident de lucru soldat cu opt rãniti. Accidentul a fost produs de o aprindere de metan, produsã în sectorul unui abataj frontal.

19 mai 1997 – în urma unei aprinderi de gaz metan, provocatã de o scânteie de la o instalatie electricã improvizatã, sapte mineri si-au pierdut viata si alti 12 au fost grav rãniti, la mina Dâlja.

10 decembrie 1996 – doi mineri au murit si alti doi au fost grav rãniti din cauza unei surpãri în frontul de lucru la mina Petrila din Valea Jiului.

27 octombrie 1996 – cinci salvatori-mineri au murit asfixiati cu gaz metan la mina Uricani din Valea Jiului.

13 septembrie 1996 – la mina Petrila, în urma unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului de cãrbune, cinci mineri si-au pierdut viata. Deflagratia a surprins sase mineri, din care cinci au murit pe loc.

26 iulie 1996 – într-un accident produs la mina Petrila, în Valea Jiului, trei mineri si-au pierdut viata. Acestia efectuau o interventie la putul de aeraj al minei, când platforma pe care se aflau s-a rupt, ei cãzând de la 43 de metri.

10 iulie 1996 – doi mineri au fost îngropati de vii în urma surpãrii bruste a unei galerii din sectorul Lãpas-Nord al Exploatãrii miniere Comãnesti, judetul Bacãu.

19 martie 1996 – doi mineri au murit din cauza unei surpãri de teren la Exploatarea minierã Bãrbãteni din Valea Jiului.

7 noiembrie 1995 – la Exploatarea minierã Paroseni din Valea Jiului au murit trei mineri si alti doi au fost internati la spital în stare gravã din cauza asfixierii cu bioxid de carbon si metan.

30 mai 1995 – un miner si-a pierdut viata si un altul a fost grav rãnit din cauza intoxicãrii cu monoxid de carbon si bioxid de azot, în subteranul minei Bãita, judetul Bihor.

martie 1995 – 13 mineri au suferit arsuri si intoxicatii cu monoxid de carbon în urma unei explozii declansate în sectorul de productie al minei Paroseni din Valea Jiului.

29 octombrie 1994 – la Exploatarea minierã Lapos din Comãnesti, sase mineri au suferit arsuri grave din cauza flãcãrii generate de acumulãrile de gaz metan din subteran.

12 august 1994 – patru mineri au luat foc din cauza aprinderii metanului dintr-un abataj al minei Câmpu lui Neag din Valea Jiului.

11 august 1994 – cinci mineri au fost intoxicati cu bioxid de carbon, murind prin asfixiere, la mina Voivozi, judetul Bihor.

10 iulie 1994 – la mina Vulcan din Valea Jiului au murit trei mineri în urma producerii unui arc electric în timp ce se executa cuplarea unui motor electric la reteaua de alimentare cu energie electricã.

iunie 1994 – un miner a murit în urma unei explozii la mina Bãrbãteni, judetul Hunedoara si alti doi au murit, la mina Florimunda, de la Moldova Nouã, judetul Caras Severin, din cauza prãbusirii tavanului unui abataj.

Ianuarie 1994 – un miner si-a pierdut viata în urma surpãrii de pãmânt într-un abataj la Exploatarea Minierã Comãnesti, judetul Bacãu.

1993 – la mina Baia Nouã, doi mineri îsi pierd viata dupã ce un perete al minei s-a surpat.

Aprilie 1993 – doi mineri au murit asfixiati din cauza unei pungi de gaz metan rãmase în urma puscãrii unui front de lucru în subteran la Exploatarea minierã Petrila din Valea Jiului.

Ianuarie 1993 – în urma unei surpãri doi mineri si-au pierdut viata la Exploatarea Minierã Lupeni din Valea Jiului.

6 ianuarie 1992 – în urma unei explozii doi mineri au murit la Exploatarea Minierã Lupeni din Valea Jiului.

Maximilian GÂNJU