Mai multi agricultori din Tara Hategului au avut de-a face cu hotii care au dat buzna în recolte. Oamenii nu au depus plângere, pentru cã paguba e micã.

Ogoarele din zona Tãrii Hategului au intrat în atentia hotilor care furã porumb, cartofi ori alte legume din culturile aflate la periferia localitãtilor. Hotii actioneazã cu precãdere noaptea pentru cã riscul sã fie prinsi de proprietari este mic.

„Recolta” fie ajunge în piete fie pe masa hotului, iar de cele mai multe ori cei care furã scapã nepedepsiti. Proprietarii culturilor nu depun plângere pentru cã le-a dispãrut un sac de cartofi si se multumesc cu „o suduialã de nu si-a auzit de când mumã-sa l-a fãcut”, dupã cum recunoaste unul dintre pãgubiti. Nicu (53 de ani) este din Hateg si are un teren în „Lunca Hategului” nu foarte departe de fabrica de bere. A cultivat în primãvarã legume iar hotii l-au cãlcat si pe el.

„Dacã este unul care ia de foame îmi fac pãcate”, mai spune bãrbatul. În aceeasi situatie sunt si alti agricultori care vãd cum altii se înfruptã din recolta lor. Politistii nu pot face mai nimic dacã cã nu au o plângere din partea pãgubitilor. Pot interveni fãrã o solicitare doar dacã au norocul ca în misiunile de patrulare sã prindã hotul în flagrant.

Maximilian Gânju