Un fost comandant care a fãcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea JiuluI din anul 1977 a fost trimis în judecatã.

Tudor Postelnicu a fost un comunist si general român, iar în anul 1977 a fãcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului a fost trimis în judecatã, alãturi de alte patru persoane,  pentru infractiuni contra umanitãtii. Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, luni, cã procurorii militari ai Sectiei Parchetelor Militare au finalizat cercetãrile în cauza cunoscutã sub numele de „cazul Ursu” si au dispus trimiterea în judecatã a lui Marin Pîrvulescu, Vasile Hodis, George Homostean, si Tudor Postelnicu, fost sef al Departamentului Securitãtii Statului. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a fãcut obiectul urmãririi informative si judiciare,  pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985 si decedând în 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

“Pentru a disimula adevãratul obiect al cercetãrii disidentului Ursu Gheorghe Emil si pentru a face dovada cã nu existã un dosar politic pe numele acestuia, organele de securitate au inventat  infractiunea de detinere si operatiuni cu mijloace de platã din strãinãtate”, potrivit PICCJ.

Marin Pîrvulescu si Vasile Hodis sunt acuzati cã au desfãsurat actiuni represive si sistematice fatã de Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a fãcut obiectul urmãririi informative si judiciare pentru acte sau fapte considerate “ostile regimului comunist”. De asemenea, Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodis, au participat la torturarea sistematicã si, în final, la uciderea disidentului.

Dosarul a fost trimis în judecatã la Înalta Curte de Casatie si Justitie.  Pânã acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clitã, fost coleg de celulã cu Gheorghe Ursu, Tudor Stãnicã, fost sef al Directiei Cercetãri Penale, si Mihail Creangã, fost sef al Arestului Militiei Capitalei. Un alt inculpat din dosar, George Homostean are origini hunedorene. Acesta s-a nãscut la Deva, pe 19 iunie 1923, dar este de loc din satul Almasu Sec, comuna Cârjiti, localitate apropiatã de resedinta de judet. Homostean a fost în fruntea Ministerului Afacerilor Interne în cinci guverne, conduse de Ilie Verdet si Constantin Dãscãlescu, între 5 septembrie 1978 si 5 octombrie 1987, deci exact nouã ani si o lunã. În mandatele sale s-au petrecut mai multe evenimente, în afarã de “Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil”.

Monika BACIU