Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 august 2016, o nouã piesã în categoria „Exponatul lunii”, piesã ce poate fi admiratã în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii august 2016 face parte din colectia de arme a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, fiind reprezentat de un revolver Nagant Model 1895, piesã destul de rarã în colectiile muzeelor din România. El a intrat în patrimoniul institutiei noastre în anul 1961, fiind descoperit întâmplãtor pe Dealul Cetãtii Deva.

Aceastã armã este un revolver cu 7 cartuse, având calibru de 7,62 mm, o greutate de 0,724 kg si o bãtaie eficace de 50 m. Revolverul Nagant Model 1895 a fost proiectat si produs initial în Belgia, de cãtre Léon Nagant, care alãturi de fratele sãu Emile realizaserã pentru armata imperialã rusã celebra puscã Moisin-Nagant Model 1891. Fiind o armã de luptã fiabilã si robustã calitãtile sale au fost repede apreciate, devenind în scurt timp arma standard atât pentru ofiteri cât si pentru infanteristii rusi. Versatilitatea sa dar si calitãtile tehnice a fost doveditã de folosirea acestui tip de revolver de armatele si fortele de politie din peste 20 de tãri.

Biroul de Relatii cu Publicul