Cine pleacã, cine mai rãmâne si de ce? Acestea sunt întrebãrile pe care administratia si sindicalistii le au, acum, când se vorbeste despre restructurarea CEH. Si situatia pare la fel de ineficientã ca si pânã acum, atâta timp cât, numai directorul general, spre exemplu, are o serie de consilieri, care de ani buni au îndeplinit vârsta de pensionare. Asa cum este si cazul liderilor de sindicat, dintre care doar unul este de la 1 august pensionar, Adrian Jurca de la mina Livezeni.
Nimeni nu are acum curaj sã le spunã celor din CEH, care au supraaglomerat organigramele din birouri, cã ar trebui sã plece. Si nimeni nu se gândeste sã plece fãrã sume compensatorii. „Poate dã o ordonantã si atunci poate pleacã. Altfel, cum sã le spui cã trebuie sã plece?”, spun sindicalistii din minerit.
Pensionabilii, însã, nu au nicio apãsare si nu par afectati de faptul cã tot personalul productiv, fie cã e la termocentrale, fie în minele din Valea Jiului, este pe punctul de a fi disponibilizat. Asta, pentru cã asa-zisii „dinozauri” nici nu se gândesc sã plece.
„Sunt persoane cu functii de conducere care îndeplinesc conditiile de pensionare si care rãmân agãtati în faptul cã al lor post nu urmeazã sã fie desfiintat, dar nici nu mai confirmã din punct de vedere profesional. Atunci, s-au nãscut tot felul de discutii, multe chiar tensionate, de ce Cutare, care are si conditii de pensie si nici nu mai confirmã din punct de vedere profesional, trebuie sã rãmânã, iar altii sã plece? Nu este o misiune usoarã pentru acest moment si pentru aceastã situatie”, spune Petre Nica, lider la Sindicatul Muntele.
Termocentrala de la Mintia va rãmâne cu 3 din cele 5 grupuri energetice, TESA ar trebui redusã ca volum, iar douã din 4 mine vor mai da productie. „840 de salariati urmezã sã îsi piardã locurile de muncã si peste 1.000 de posturi trebuie desfiintate, diferenta însemnând posturi vacante. Un lucru delicat îl reprezintã faptul cã, în criteriile pentru selectarea persoanelor ce urmeazã sã fie disponibilizate, avem pe primul si al doilea loc, criteriul legat de pensionare. Cele mai multe locuri de muncã, însã, se pierd în activitatea energeticã, unde se reduce drastic activitatea, iar cei mai multi salariati care îndeplinesc conditiile de pensionare se regãsesc în sectorul minier”, a spus Petre Nica, presedintele sindicatului Muntele si el fiind pe lista celor îndeplinesc conditiile de pensionare.
Mai mult, nimeni nu pleacã, dacã nu primeste ceva bani, ca plãti compensatorii. Si asta, mai ales cã la minele neviabile, un miner pleacã cu o sumã destul de bunã. „Nici nu este drept sã se întâmple lucru acesta, atâta timp cât colegii nostri de la închideri, care presteazã o activitate identicã cu a celor din cadrul CEH, pleacã cu aproape 7.000 de euro. Nu minerii sunt vinovati cã în România aceastã bãtaie de joc la adresa mineritului de huilã si a termocentralelor, care produc energie, continuã si pânã acum. Ceea ce trãim azi este rezultatul a ceea ce nu s-a fãcut din 2012 încoace”, a conchis Nica.
Minerii din CEH, ca si personalul din termocentrale pot sã primeascã doar venitul de completare, însã, despre sume de disponibilizare încã nu poate fi vorba, iar acest motiv este unul care, cred sindicalistii, va genera conflictul colectiv de muncã anuntat pentru perioada urmãtoare.
Diana Mitrache