Douã ploi torentiale, douã alunecãri de teren. S-a întâmplat în Aninoasa, pe strada Uzinei, comunitate care s-a nãscut o datã cu mina. Cu toate mãsurile luate de locuitorii de aici împotriva eventualelor alunecãri de teren, atunci cand si-au construit casele pe panta abruptã, nenorocirea s-a produs. Pãmântul s-a desprins în “felii”, iar parte din deal aproape a îngropat gospodãriile aflate cãtre vale.
Strada Uzinei din Aninoasa se aflã sus, deasupra fostei mine Aninoasa si cuprinde vreo 30 de gospodãrii. Initial pe acel loc se aflau asa numitele barãci muncitoresti construite o datã cu deschiderea exploatãrii miniere, dupã anul 1890.
Parte din minerii acelei vremi au cumpãrat terenuri de la momârlanii locului, care, spun bãtrânii, l-au vândut cu plãcere fiind o zonã destul de abruptã, sus, pe panta de cãtre actualul oras. Aproape fiecare casã de pe strada Uzinei poartã urme ale minei – sine de cale feratã folosite pentru a opri o eventualã alunecare de teren, plasã de sârmã, care desparte curtile si livezile proprietarilor, scãri de lemn de esentã tare prinse cu plãci de metal si suruburi solide etc.
Pe partea dispre deal casele par construite dupã tipicul englezesc, sau al metropolelor istorice din Europa, în care usa casei dã direct în stradã, iar proprietarii de pe pantã si-au remodelat terenurile în terase, iar constructiile sunt foarte eficient organizate. De peisaj, ce sã mai vorbim! Este precum Raiul pe Pamânt!
Cu toate mãsurile luate de locuitorii de aici împotriva eventualelor alunecãri de teren, nenorocirea s-a produs. Pãmântul s-a desprins în “felii”, iar parte din deal aproape a îngropat case aflate cãtre vale.
Prima alunecare de teren a fost în luna iunie, când grindina si ploile abundente au provocat pagube importante în toate localitãtile Vãii Jiului, iar doua alunecare s-a produs în urma ploii torentiale din 15 iulie, când cantitatea de apã a fost între 85 si 100 litri pe metrul pãtrat. Primãria orasului Aninoasa a declarat acea parte a strãzii Uzinei, zonã calamitatã eliberând adeverinte necesare celor afectati pentru firmele de asigurãri.
“Lucrãm de peste o lunã cu vecini si oameni plãtiti cu ziua. Suntem asigurati la Omniasig si încã nu s-a finalizat dosarul. Expertul de daune, care a venit din Alba Iulia, a spus cã a mai vãzut asa ceva doar la autostrada Sibiu – Orãstie. Cei 40 mc de argilã lutoasã, care a curs la prima alunecare, am transportat-o cu roaba în livadã. Cu materialul de la a doua alunecare am consolidat 3 terase, dupã care betonãm un zid de sprijin. Totul merge anevoios, pentru cã materialele se carã pe cãrare, 150 m. Costurile sunt foarte mari. Casa este de 54 de ani pe acest deal. Ati vãzut-o. Nu au fost probleme de alunecãri de teren. Când trãia mama soacrã, am întrebat-o: De ce v-ati construit casa pe deal? Rãspunsul a fost demn de Ion Creangã: Eram tineri, Viorele! Cred cã noi suntem ultima generatie care mai respectãm pãmântul casei din Aninoasa. Viata a împrãstiat copiii prin lume. Este trist, foarte trist!” – a declarat Viorel Pascu, a cãrui sotie a mostenit casa pãrinteascã din Aninoasa.
Raiul din zonã, unde se aflã strada Uzinei,declanseazã stãri emotionale ”între limite”, vorba poetului. Ceva între extaz si agonie… Oamenii vor depãsi nenorocirea calamitãtii, dar altceva pare mult mai dureros. Povestile lor de viatã vorbesc despre nasterea localitãtii o datã cu nasterea mineritului si moartea ei prin moartea mineritului.
“Când vor muri ultimii pensionari din minerit, mã tem cã va deveni pustiu si pârloagã aici”.
Ileana Firtulescu