Deponeul ecologic de la Bârcea ar putea fi nefunctional si peste un an de zile. Consilierii judeteni iau în calcul si cea mai sumbrã variantã. Aceea ca deponeul ecologic de la Bârcea Mare sã nu fie functional nici mãcar peste un an de zile. O solutie de compromis a fost identificatã, si anume realizarea unei paltforme temporare pentru depozitarea gunoiului menajer, la Petrosani. Capacitatea acesteia este micã, iar oficialii institutiei judetene se tem cã termenele vor fi din nou depãsite.
“Solutia pe care am gãsit-o este o solutie de avarie, pentru a evita o situatie posibilã care sã ne punã pe toti într-o pozitie neconfortabilã. Solutia aceasta de avarie a fost gãsitã si pentru a eficientiza costurile, începând de la depunere si pânã la readucerea amplasamentului de aproximativ 4.000 metri pãtrati la conditia initialã. Iar ceea ce a subliniat colegul Mitritã este adevãrat, în autorizatia de mediu sunt detaliate absolut toate conditiile în care trebuie sã lãsãm terenul dupã ce finalizãm depunerea pe el si transferãm totul în alte locatii – posibil Bîrcea, posibil altã locatie, tot pentru eficientizare de costuri. (…) Pentru cã suprafata, cum vã spuneam, este relativ micã, proiectul tehnic o sã prevadã – pentru cã am gândit si treaba asta – o excavatie suplimentarã, ca acea cantitate de care vorbiti dumneavoastrã sã fie cât mai cuprinzãtoare pentru ordinul de mãrime a cantitãtii si durata întinderii. Pentru cã speranta noastrã e sã realizãm rezolvarea problemei la Bîrcea în maxim un an de zile, dacã este posibil chiar mai repede, pentru cã avem si orizontul de timp sapte sau opt luni”, a spus Mircea Bobora, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara.
Consilierul PNL, Florin Mârza vrea certitudini. Acesta solicitã date despre cantitatea de deseuri ce pot fi depozitate la viitoarea platformã temporarã de la Petrosani, dar si ce ar urma sã se întâmple dacã deponeul nu va fi operational nici peste un an de zile. “Propunerea pe care o fac este ca, pe lângã termenul de douãsprezece luni, sã se specifice si cantitatea maximã care va putea fi depozitatã acolo. Asta este, dupã pãrerea mea, obiectul acestei hotãrâri de consiliu judetean. Pentru un alt teren, probabil cã va trebui sã venim cu o altã hotãrâre de consiliu judetean.
Într-adevãr, va trebui sã o hotãrâre de consiliu local si eu nu cred cã va trece într-o formã în care sã nu se specifice cantitatea. Si atunci vor putea apãrea tot felul de solicitãri din alte zone, care nu vor putea fi refuzate si care vor pune în pericol colectarea gunoiului din zonã. A treia observatie pe care vreau sã o fac este cã nu am vãzut nicãieri tratatã situatia în care – asa cum bine spunea domnul Vasilescu – în cele douãsprezece luni nu se deschide deponeul de la Bîrcea. Deci ce se întâmplã în cazul în care se depãseste termenul de douãsprezece luni?”, a spus consilierul judetean Florin Mârza.
Conducerea Consiliului Judetean Hunedoara ia în calcul si varianta în care deponeul nu va fi functional în termen de un an de zile.
“Ne vom întâlni încã o datã, pentru a discuta situatia la momentul acela. Pentru cã e imposibil la momentul acesta sã vã spun ce se poate întâmpla peste sase luni sau peste opt luni cu proiectul ãsta. Acest lucru nu depinde de executivul consiliului judetean, nu depinde de noi sau numai de noi modul de desfãsurare a lucrurilor”, a subliniat Mircea Bobora.
„Dupã încheierea acestei perioade de douãsprezece luni, sunt gândite douã variante. Varianta unu: transportul acestor deseuri într-o statie de sortare, cea de la Bîrcea, si depunerea în deponeu conform, cu reciclarea fractiilor reciclabile. Asta se va face pe cheltuiala operatorului de la Petrosani si firma de salubritate din Petrosani ia în calcul toate aceste costuri. Existã si o variantã de rezervã: noi o sã încercãm în perioada urmãtoare sã accesãm fonduri pentru închiderea gropii de la Vulcan si atunci existã posibilitatea ca aceste deseuri sã fie transferate gratuit în groapa de la Vulcan, ca lucrãri de profilare a gropii premergãtoare închiderii definitive a gropii de la Vulcan. In douãsprezece luni existã timp suficient. Dar, de asemenea, existã si varianta ca autorizatia de functionare sã fie prelungitã automat în momentul în care vor exista pe aceastã platformã iesiri în concordantã cu intrãrile fãcute. Deci, deocamdatã este prematur sã discutãm ce vom face cu deseurile. Avem aceste trei variante luate în calcul, dar deocamdatã ne focalizãm pe rezolvarea problemei cu operatorul CMID, care va putea rezolva aceastã situatie. Statia de la Petrosani poate deveni si ea functionalã într-un an de zile”, a subliniat Dan Stoian, administratorul public al judetului Hunedoara.
Monika BACIU