Nu le este usor, nu sunt mereu multumiti de ei, dar au multã ambitie si curaj. Sunt copii, care altfel ar fi fost marginalizati, doar pentru cã sunt grãsuti, însã, la Straja, timp de 3 sãptãmâni, aflã cum e sã nu fii singur în lupta cu kilogramele în plus.
Tabãra organizatã la munte îi atrage pe cei mici, fãrã exceptie, iar marti la prima orã fãceau pizza. Si nu una oarecare, ci din fructe de pãdure în loc de ketchup, pe blat de lubenitã, iar locul brânzei a fost luat de feliutele de banane, în timp ce sunca este doar o felie de piersicã. „Sunt din Zalãu si am venit ca sã mã distrez mai mult. Am mai fost de multe ori, iar pentru cã mi-a plãcut data trecutã si mi-a fãcut bine, am mai venit încã o datã. Facem jocuri, antrenamente si învãtãm sã fim sãnãtosi”, ne-a spus Dãnuta, o fetitã care acum nu prea mai are probleme cu greutatea, dupã ce, în ultimii ani, a mai venit în tabãra din Straja.
Miscare, mese multe si dese si calorii arse. Asta învatã ei aici si cu asta se luptã zi de zi. „Am venit aici ca sã învãt sã mãnânc corect si pentru multã distractie. Sã ardem si caloriile si sã nu mâncãm nesãnãtos, cum ar fi prãjeli. Aici noi chiar reusim sã mâncãm sãnãtos si facem multe excursii”, ne-a spus si Rares, un alt membru al taberei de copii supraponderali din straja. Copiii au alãturi de ei antrenori, care le aratã ce au de fãcut si care îi scot la multã miscare, coordonatã cu dieta pe care le-o face nutritionistul. Marti, spre exemplu, în meniu aveau prepelite cu legume, pentru masa de prânz, dar dupã gustarea cu pepenele pe post de pizza. „Avem 24 de copii din toatã tara, din Moldova, pânã în Constanta, din Zalãu si chiar si din judetul Hunedoara. Noi încercãm sã le implementãm copiilor obiceiuri de viatã sãnãtoase, încercãm sã le le implementãm o nutritie sãnãtoasã, miscare, echilibru emotional si sã pãstreze acest lucru si acasã. Cei mai multi vin de la un an la altul si mai mult de 50% dintre copii reusesc sã devinã normali din punct de vedere al greutãtii. Din statisticile noastre de anul trecut, foarte multi sunt pe drumul cel bun”, ne-a spus Marius Fodoran, organizatorul taberei, care ni l-a dat ca exemplu pe un tânãr care, de la 145 de kg si o înãltime de 1,93 m, a slãbit, pentru cã era sportiv bun, 14 kg în 21 de zile si apoi, acasã, alte 10 kg, reusind sã îsi tinã greutatea sub control.
Pentru toti, aceastã tabãrã este o lectie de viatã. Nu are cum sã fie altfel, pentru cã, timp de 3 sãptãmâni, stau alãturi de altii ca ei, mãnâncã la fel si, la final, vin si pãrintii lor, pentru câteva zile, doar ca sã învete ce au de fãcut pe viitor.
„Încercãm sã îi facem pe pãrinti sã constientizeze exact ce au de fãcut cu copiii în continuare si acasã si vor veni cu noi în drumetii, vor mînca acelasi meniu, îi luãm în parcul de aventurã, ca sã înteleagã exact ce au de fãcut în continuare si ei si copiii acasã”, a mai spus Marius Fodoran.
Cel mai greu le este, însã, sã treacã de perjudecãtile celorlalti si asta o fac alãturi de specialistii care sunt cu ei în tabãrã. „Partea cea mai grea e partea în care noi încercãm sã le implementãm un stil de viatã. Noi nu mergem pe principiul doar sã slãbeascã, ci sã aibe un mod de viatã sãnãtos, sã deprindã obiceiul de a mînca sãnãtos, de a lua micul dejun si noi sperãm cã îl vor depinde si acasã, pentru cã acolo este mai greu. Pãrintii au si ei un rol esential si de aceea îi invitãm aici în ultimele zile din tabãrã, pentru cã e foarte important sã nu marginalizãm copilul în societate si în familie, pentru cã, de multe ori, când avem un copil cu probleme de greutate, avem tendinta de a-l pune pe el sã facã lucruri care nu îi plac, dar asta nu este sãnãtos, dacã nu facem si noi la fel”, a spus Ioana Popa, nutritionist dietetician.
Si cine cedeazã, stã de vorbã cu psihologul. O face ca sã afle cine este el cu adevãrat si ce trebuie sã facã. „Pe partea de emotii lucrãm destul de mult. Vedem de ce mâncãm? Ce mâncãm? De ce nu putem sã tinem dietã? Care este relatia cu mâncarea? Aici este ceea ce investigãm noi în tabãra aceasta. Existã problema marginalizãrii în grupul de prieteni si asta le influenteazã stima de sine, imaginea de sine a copiilor si problema este destul de mare, dar aici facem exercitii ca sã îsi creeze o relatie bunã cu mâncarea, cu grupul si cu noi”, a adãugat Dana Pop, psihologul taberei. Aici toti copiii stau 3 sãptãmâni si fac miscare în aer liber, drumetii, mãnâncã sãnãtos si o fac sub formã de joc, dar acasã intervine problema. Tocmai de aceea, în cele 21 de zile cât stau acesti copii la Straja, ei învatã cum sã îsi gestioneze emotiile de dupã tabãrã si, cei mai multi revin an de an.
Diana Mitrache