Proiectele din Valea Jiului lãsate la jumãtate sau neîncepute. Vasile Dîncu, vicepremierul României a subliniat cã la preluarea mandatului a gãsit mai multe proiecte din Valea Jiului, însã unele nici mãcar nu au fost începute. Altele, în schimb se aflã într-o fazã incipientã.

“Am discutat despre o serie de proiecte care ruleazã aici si care sunt lãsate la jumãtate sau sunt în faze primare pentru a le continua. O grãmadã de proiecte de infrastructurã pe care fiecare localitate le are, proiecte de infrastructurã care tin de specificul fiecãrei zone. În principiu, am gândit, împreunã, cã trebuie sã ne schimbãm gândirea de dezvoltare pentru aceastã zonã. În primul rând, nu trebuie sã ne mai uitãm în trecut, ci trebuie sã ne uitãm foarte mult la viitor. Nu stim care vor fi deciziile strategice în Uniunea Europeanã despre minerit, despre zona energeticã, dar multe lucruri se pot schimba. De aceea trebuie sã gândim un sistem de dezvoltare pentru Valea Jiului ca si cum aceste lucruri vor merge în sistemul care merg astãzi si aceastã schimbare înseamnã sã facem proiecte integrate. Nu mai putem sã facem proiecte izolate, cum s-au fãcut acum”, a declarat, la Vulcan, Vasile Dîncu, vicepremierul României.

În acelasi timp, vicepremierul Dîncu dã ca exemplu pozitiv societatea de apã din Valea Jiului care în decursul anilor a reusit sã atragã zeci de milioane de euro.

“Este un proiect pe POIM pe care îl gestioneazã cei care se ocupã cu alimentarea cu apã. Este unul dintre cele mai bune proiecte din tarã, ruleazã, va merge si în viitor. În educatie, dacã ne uitãm la zona educatiei, aici avem de construit scoli, grãdinite pentru cã este o populatie pentru asta. Filosofia noastrã, a Guvernului, este asta, sã încercãm pe baza unor instrumente cantitative sã prioritizãm investitiile. Avem un observator pe care l-am lansat la Forumul Administratiei Locale de la Bucuresti, un instrument care va fi perfect pentru asta. Se numeste Observator Teritorial, uned vom introduce tot ceea ce existã ca infrastructurã, populatie, fortã de muncã”,  a mai subliniat sursa citatã.

Vicepremierul Vasile Dîncu subliniazã cã unele investitii s-au realizat în mod haotic, iar pentru o dezvoltare coerentã trebuie schimbatã aceastã mentalitate de a irosi banii.

“Încercãm sã gãsim proiecte speciale de dezvoltare integratã, degeaba faci un drum care nu duce nicãieri, degeaba faci o telegondolã care se opreste în munte si rãmâne acolo, degeaba te apuci sã faci o întreprindere unde nu ai nici fortã de muncã si nici populatie tânãrã. S-au fãcut o grãmadã de investitii de genul acesta. Noi încercãm sã facem din mai multe motive, pentru cã nu avem un comandament politic, ne intereseazã dezvoltarea României. Vrem sã lãsãm viitorului Guvern niste strategii de dezvoltare a zonei. Sunt proiecte care sunt necesare pentru România, indiferent de partid si asta este ambitia lui Dacian Ciolos, sã lãsãm strategii pe care sã le poatã continua si partidele, indiferent de culoarea politicã. Niciodatã nu a existat coerentã la un ciclu de dezvoltare, s-a gândit numai pe ciclul politic care la noi este de 4 ani”,  a precizat Vasile Dîncu.

Guvernul cautã solutii pentru finantarea unor proiecte începute, dar neterminate în Valea Jiului.

Monika BACIU