Barajul de la Valea de Pesti a fost extrem de solicitat, imediat dupã  ploile torentiale din week-end-ul trecut. Acolo s-a acumulat o cantitate de apã, care, în mod normal, s-ar fi acumulat în aproximativ 4 luni de zile, doar cã acum a fost vorba de 3 zile.

Specialistii Sistemului Hidrotehnic spun, însã, cã situatia a fost tinutã sub control si totul a decurs normal, chiar dacã ploile au fost însemnate cantitativ. „În acest interval de 3 zile, a plouat la baraj 241 l /mp. Asta a determinat cresterea în barajul Valea de Pesti cu 5 m, un volum de apã de peste un milion de metri cubi acumulati în baraj, în timp de 3  zile. 241 de l/mp în 3 zile este o cantitate impresionant de mare, cea mai mare din bazin si ne-am organizat asa încât sã  evitãm dezastrul de data trecutã”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.

Cantitatea de apã scursã de pe versanti si precipitatiile au ajuns în barajul care se afla în procedura de umplere, însã, în mod normal, pe o perioadã de un an de zile, sunt prognozate precipitatii de 6 – 7 sute de litri, iar acum a ajuns în baraj o cantitate enormã de apã. Totusi, situatia a fost tinutã sub control fãrã probleme.

„Cele douã microhidrocentrale au functionat la maxim. Asta ne-a ajutat, pentru cã golirea de fund este în reparatii si atunci, singura variantã prin care am putut sã descãrcãm din lac a fost prin intermediul celor douã mircohidrocentrale ale Apa Serv si Hidroelectrica Hateg si am urmãrit cu atentie nivelurile si drenurile.

Asta pentru cã sâmbãtã s-a pus chiar problema de a institui cod rosu de precipitatii”, a mai precizat Sorin Corici.

Norocul celor din Vestul Vãii Jiului a fost, însã, cã frontul atmosferic s-a deplasat spre Ungaria si Serbia, iar acolo a si fost instituit codul rosu, pe timul zilei de duminicã.

Diana Mitrache