Parcul National Defileul Jiului este zona in care frumusetile naturii si multe lucruri unice ii atrag pe turisti. Astazi, tronsonul Bumbesti-Livezeni este sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri aflate intr-un defileu din tara noastra. In Defileu, turistii care aleg acest loc pot face rafting, drumetii sau explora pesteri.

Parcul National Defileul Jiului a fost infiintat in anul 2005, fiind una din cele mai tinere arii protejate de pe teritoriul tarii noastre. Parcul este situat de-a lungul defileului format de raul Jiu intre masivele Parang si Valcan, in nordul judetului Gorj. Se afla la o distanta de 28 de kilometri de Targu-Jiu si la doi  kilometri de Petrosani, fiind strabatut de Drumul European 79. Suprafata totala a Parcului este de 11.127 hectare, marea majoritate a acesteia aflandu-se pe teritoriul judetului Gorj, 10.545 ha, iar restul revenind judetului Hunedoara (582 ha). Zona impresioneaza prin salbaticia si frumusetea extraordinara a locurilor, prin uimitoarea bogatie a florei si faunei salbatice.

Cele mai multe tuneluri din Romania

Una dintre frumusetile care merita vazute aici este simplul fapt ca, de la Livezeni pana la Bumbesti-Jiu, pe o lungime de 33 km, raul Jiul si-a facut cel mai salbatic defileu din Romania. Specialistii in geologie au spus ca aceasta salbaticie se datoreaza structurii geologice, reprezentata de roci foarte rezistente, precum cuartite, amfibolite, calcare cristaline, ce dezvolta si mentin pereti, tancuri, jgheaburi. Astazi, Bumbesti Jiu – Livezeni este sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri aflate intr-un defileu din tara noastra, in total, 43.  Constructia caii ferate din Defileul Jiului a inceput in anul 1924, dar a fost de mai multe ori oprita, astfel ca, pana in anul 1937, nu a inaintat decat 4 km. Dupa 1948, lucrarile au inceput si s-au finalizat in acelasi an. Pentru a strabate cei 33 km ai defileului, a fost necesara constructia a 43 tuneluri, 15 bolti de sustinere din beton, 109 poduri, 2,5 km ziduri de sprijin si aproximativ trei milioane metri patrati de terasamente.

Sute de specii de plante si animale protejate

In Parcul National Defileul Jiului, au fost inventariate 701 specii de plante si 441 de specii de animale, din care unele sunt protejate. Aici vietuiesc vipere, vidre, ursi, rasi, iar zona are un mare potential turistic, fiind bogata in spectaculoase grote, puturi naturale sau avene. In inima padurii, se intalneste un interesant tip de conace, gospodarii specifice locului, iar pe traseul Bumbesti-Jiu-Petrosani, pot fi vizitate manastirile Lainici si Visina. Vanatoarea si pescuitul sunt strict reglementate in Parcul National Defileul Jiului, iar accesul turistilor este permis numai pe locurile marcate. „Orice lucrare sau activitate ce poate genera un impact negativ asupra ariei protejate este interzisa. Sunt permise activitatile traditionale (pasunat rational, recoltarea plantelor medicinale, a fructelor de padure si a ciupercilor), desfasurate cu acordul prealabil al administratiei parcului. In parc exista specii de insecte rarisime, de interes comunitar, aflate pe listele Uniunii Europene. De asemenea, in Defileul Jiului mai tra-iesc cinci specii de liliac, care au disparut cu ani in urma de pe aproape tot continentul european, exemplare de vipere cu corn si scorpioni mici, care in unele zone din Europa sunt pe cale de disparitie”, explica supraveghetorii parcului.

Castrul roman, alta atractie

De o mare importanta strategica inca de pe vremea romanilor, aici a fost ridicat un castru, o fortificatie, mai ales pentru ca Defileul Jiului era o bariera naturala in calea armatelor invadatoare. Ruinele castrului roman de piatra, dar si urmele unei asezari civile din sec. II si III din localitatea Bumbesti-Jiu fac parte din monumentele istorice cu o mare insemnatate pentru poporul roman. Sunt situate pe malul stang al Jiului, de o parte si de alta a drumului national.

Maximilian Ganju