Cum se pot face lucrãri fãrã a excava, cum pot fi identificate anumite pierderi cu ajutorul unor camere de filmat sau cum ar putea fi reparate anumite conducte cu ajutorul robotilor.
Aceste lucruri le-au aflat reprezentantii administratiilor locale din Valea Jiului, cei de la ApaServ si nu numai de la directorul celei mai mari companii din Marea Britanie. În timp ce la noi la orice spãrturã se excaveazã, la ei totul se face cu ajutorul robotilor si nu numai. “Este un eveniment cu caracter tehnic, e organizat de prorectoratul de Cercetare si Relatii Internationale pe componenta de transfer tehnologic, mai ales în contextul actiunilor pe care universitatea noastrã le-a initiat. A fost acea întâlnire tripartitã cu administratiile locale si întreprinzãtorii din Vale. Acum ne adresãm, în special, regiilor de apã, serviciilor de urbanism din primãrii, si nu numai. E vorba de o prezentare de solutii tehnice inovative, de solutii moderne pentru efectuarea de lucrãri edilitare urbane sau industriale fãrã excavare. Este o tehnologie care permite, în conditii de economii de costuri, sã se realizeze lucrãri în sigurantã si cu eficientã mult mai mare folosindu-se tehnici de inspectie cu camere a conductelor, de efectuarea reviziilor/ reparatiilor cu roboti mobili, identificarea pierderilor potentiale cu generatoare de fum prin electroscanare”, a declarat prof. univ. dr. Ing. Roland Moraru, organizatorul seminarului. La noi, în România, autoritãtile sunt reticente cu privire la utilizarea unor astfel de tehnologii moderne care ar duce si la scãderea costurilor.
“Domnul Evans, cãlãtorind prin tarã, a sesizat o anumitã stare de retinere din acest punct de vedere, fiindcã uneori ceea ce este nou ne duce cu gândul la costuri suplimentare, la poveri suplimentare ori rolul acestei întâlniri este de a transmite mesajul cã nu este tocmai asa si de a argumenta acest mesaj. Uneorei avem o inertie care este disproportionatã în raport cu ceea ce permite sã evidentiem, o analizã serioasã a lucrurilor. Trebuie sã surmontãm asemenea tipuri de abordãri”, a mai spus sursa citatã.
Directorul companiei britanice ne-a spus de ce a ales municipiul Petrosani pentru a prezenta cele 1001 solutii în procesul “fãrã excavare”.
“Lucrez la tehnologia “trenchless” si încerc sã promovez tehnologia fãrã excavare. Am ales Valea Jiului pentru cã am locuit, o perioadã, în Târgu Jiu, si am vãzut cã tehnologia fãrã excavare nu este folositã în România. Sunt o multime de factori politici de care oamenilor le este fricã sã implementeze aceastã tehnologi si nu au experienta pe care noi o avem. La nivel global, tehnologia fãrã excavare este prima optiune atunci când se apucã de sãpat, în timp ce în România excavarea este prima optiune”, a declarat GRAHAM G. EVANS
Monika BACIU