Reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara avertizeazã asupra faptului cã iesitul din casã la orele prânzului, când asfaltul frige si aerul pare de nerespirat, este imprudentã curatã.

Temperaturile ridicate din aceastã varã pot sã determine efecte negative asupra populatei, mai ales pentru copii, vârstnici si persoanelor cu dizabilitãti sau boli cronice (pot sã aparã lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii).

“Atunci când termometrele aratã la umbrã peste 34 de grade Celsius, trebuie sã evitãm pe cât posibil sã iesim afarã. Pe strãzile cu asfalt incins si printre blocurile ce radiazã cãldura, chiar si cel mai sãnãtos organism poate sã cedeze. Fãrã o hidratare corespunzãtoare, care sã mentinã temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apãrea crampele de cãldurã, insolatie, epuizare sau soc hipertermic. Ministerul Sãnãtãtii recomandã sã fie urmate sfaturile medicilor si sã evite, pe cât posibil, expunerea prelungitã la soare între orele 11 si 18”, aratã  Mona Radu, director executiv DSP.

În perioadele de caniculã medicii recomandã consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fãrã a astepta sã aparã senzatia de sete. Este necesar un pahar de apã (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeazã deshidratarea si diminueazã capacitatea de luptã a organismului împotriva cãldurii. Este obligatorie evitarea bãuturilor cu continut ridicat de cofeinã (cafea, ceai, cola) sau de zahãr (sucuri rãcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Medicii ne sfãtuiesc sã consumãm în fiecare zi cât mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apã. O dozã de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apã. Pentru a evita socul termic, aparatele de aer conditionat trebuie setate la o temperaturã cu doar 5 grade mai putin decât temperatura de afarã. Asta înseamnã cã dacã afarã termometrul aratã 38 de grade, în interior, temperatura aparatului de aer conditionat trebuie sã fie de 32-33 grade Celsius.

Diana Mitrache