1909 absolventi de liceu au promovat examenul de bacalaureat. Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, înaintea contestatiilor, la nivelul judetului Hunedoara este de 62.89%.

Peste 3000 de absolventi de liceu ar fi trebuit sã sustinã examenul de bacalaureat, însã 200 nu au venit la una sau mai multe probe. Altii 4 au fost eliminati. 1909 dintre candidati au reusit sã obtinã cel putin media 6 la examene din cadrul bacalaureatului, în timp ce peste 900 au fost declarati respinsi.

O singurã medie de 10

La nivelul judetului Hunedoara existã, înaintea contestatiilor, o singurã medie de 10. Aceasta îi apartine absolventei Miruna Cãlina Baicu de la Colegiul National Decebal din Deva. Tot la Colegiul National Decebal din Deva merge si cea de-a doua medie de pe judet. 9.98 a reusit sã obtinã Anca Sãlãgean. A treia medie pe judet ajunge la Colegiul National „Iancu de Hunedoara”.  Tereza Maria David a obtinut media 9.96 la examenul de bacalaureat. Si anul acesta, elevii din Valea Jiului se mentin în topul celor mai buni absolventi de liceu. Locul al patrulea îi apartine lui Andrei Urâtu de la Colegiul National „Iancu de Hunedoara” , cu media 9.93. Câmpian Mihaela de la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani ocupã locul V, cu media 9.91. La egalitate cu absolventa din Petrosani se aflã încã doi absolventi de la  Colegiul National Decebal din Deva. Cãtãlin Crãciun si Delia Roxana Nicula au obtinut si ei tot media 9.91 la examenul de bacalaureat. Alti trei absolventi de liceu au obtinut media 9.9. Este vorba de Niculina Viorica Cic de la Colegiul National Mihai Eminescu de la Petrosani, Rares Bogdan Fãrcas si Diana Igna, ambii de la Colegiul National Decebal din Deva.

Contestatiile la probele scrise se depun si se înregistreazã la centrul de examen, în perioada prevãzutã de calendarul examenu lui de bacalaureat. Presedintele, împreunã cu unul dintre vicepresedinti, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestatiile si le înregistreazã.

Cererile prin care se contestã notele obtinute la evaluarea initialã, însotite de un borderou în care se precizeazã numele candidatilor si probele, respectiv, disciplina/disciplinele pentru care este depusã contestatia se înainteazã comisiei din centrul zonal de evaluare, de cãtre un delegat al comisiei din centrul de examen.  Dupã centralizarea cererilor prin care se contestã notele obtinute la evaluarea initialã, lucrãrile se secretizeazã. Secretizarea se face, în toate centrele zonale de evaluare din judet, cu acelasi tip de hârtie pusã la dispozitie de comisia de bacalaureat judeteanã/a municipiului Bucuresti. Rezultatele finale se vor afisa, sâmbãtã, 16 iulie.

Monika BACIU