Zilele societãtii civile – viitorul începe astãzi. Asa se numeste proiectul european câstigat de municipalitatea de la Petrosani, proiect în care vor fi implicati peste 1000 de participanti. Acesta se adreseazã societãtii civile din Petrosani, dar si celei din orasele înfrãtite.

“Am câstigat un proiect cu finantare europeanã. Proiectul are legãturã cu societatea civilã de la Petrosani, dar si cu celelalte orase cu care noi suntem înfrãtiti”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Actiunile vor avea loc, la Petrosani, în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, iar activitãtile vor fi axate pe problemele cu care se confruntã societatea civilã într-o Europã aflatã într-un amplu proces detransformare.

“Este un proiect european pe dimensiunea “Europa pentru cetãteni”. A fost depus în martie si urmeazã sã primim decizia de grant. Este în valoare de 16.500 de euro. În proiect sunt implicate, în afarã de municipiul Petrosani, încã patru localitãti, dintre care trei sunt înfrãtite, orasul Ponte nelle Alpi, Bansko, Varpalota si un oras din Polonia. Este un proiect care va aduna societatea civilã din cele 5 orase, este un proiect la care ne dorim sã fie o efervescentã de cel putin 1000 de persoane în perioada proiectului. Din strãinãtate vor participa 100 de persoane, pe echipe, deci vor fi patru echipe din strãinãtate. La noi va fi o echipã mai mare, având în vedere cã doresc ca toate societãtile civile existente sã participe la acest proiect. Dorim ca într-una din zile sã organizãm un târg al societãtii civile, iar în centrul orasului sã adunãm tot ce înseamnã societate civilã, asociatii, fundatii. Proiectul se va desfãsura în perioada 27 septembrie – 2 octombrie. Va avea seminarii, workshop-uri. Va fi o zi în Parâng unde va fi un seminar pe bazã sportivã. Vom dezbate euroscepticismul, vom dezbate problema migratiei. Este invitat si Winkler Gyula care va veni cu douã materiale si va prezenta si vom dezbate aceste materiale, iar un alt obiectiv important este legat de persoanele vârstnice. Având în vedere cã 1 octombrie este Ziua Internationalã a Persoanelor Vârstnice va fi o conexiune între persoanele vârstnice si cei din generatia tânãrã”,  a declarat Eduard Wersanski, manager de proiect.

Costurile proiectului le va asigura, în primã fazã municipalitatea de la Petrosani, urmând ca aceasta sã primeascã banii de la Uniunea Europeanã. “Proiectul va fi finantat dupã încheierea activitãtilor. Pânã atunci municipalitatea va pune la dispozitie acesti bani. Asta înseamnã 75 de mii de lei, iar dupã raportul final vom primi banii de la Uniunea Europeanã”,  a mai subliniat sursa citatã.

Monika BACIU