Toate cluburile sportive, asociatiile de acest gen, ori sãlile de fitness au fost verificate de inspectorii ITM în ceea ce s-a dorit a fi prima campanie de acest fel în România.
Inspectorii de muncã au dus o muncã titanicã pentru a descîlci itele acestor afaceri sportive, pentru cã multe dintre ele functioneazã pe lângã unitãti ce au un alt tip de activitate, dar pânã la urmã, mãcar i-au identificat pe cei care rãspund de activitãtile sportive.
Nu mai putin de 19 unitãti din Valea Jiului si pânã la Hateg au fost identificate ca având un astfel de profil de activitate, iar responsabilii au fost avertizati cã trebuie sã si ia câteva mãsuri de sigurantã. „În urma controalelor efectuate, am constatat cã existã mai multe moduri de desfãsurare a activitãtilor sportive, si anume:
– angajatori persoane juridice, autorizati de Registrul Comertului sã desfãsoare activitãti sportive pentru care se aplicã Legea securitãtii si sãnãtãtii în muncã nr.319/2006, atât pentru angajatori, cât si pentru angajati, asa cum este cazul în centrele de fittnes. Pentru cei care desfãsoarã activitãti în centrele de fittness în calitate de clienti, Legea 319/2006 nu se aplicã;
– cluburi si asociatii sportive cu personalitate juridicã, la care L nr. 319 se aplicã si angajatorilor si lucrãtorilor care sunt încadrati în muncã conform Codului Muncii / Legea 53/2003 si care sunt remunerati de aceste cluburi si asociatii, cum este cazul antrenorilor, administratorilor de teren, îngrijitorilor acestuia. În schimb, Legea SSM nr 319/2006 nu se aplicã sportivilor, pentru cã nu sunt remunerati, fiind doar amatori. Aici se încadreazã cea mai mare parte a fotbalistilor din Liga a V-a, dar si karatistilor, tenismenilor (care practicã tenis de masã), popicarilor, ori practicantilor de judo
– echipe de fotbal din Liga a V-a, care joacã fotbal în regim de voluntariat, la care nu se aplicã L nr 319/2006. Echipele de fotbal, în acest caz, sunt sub tutela Consiliilor locale. În urma hotãrârii de consiliu, acestea asigurã sportivilor un supliment de hranã, plata arbitrilor si transportul sportivilor la competitii”, spun inspectorii ITM din Valea Jiului care au efectuat acest control la bazele sportive din zona noastrã.
Inspectorii de muncã le-au dat si termene de reabilitare, pentru cã multe astfel de cluburi si asociatii sportive au deficiente în ceea ce priveste securitatea si sãnãtatea în muncã, nu stiu ce este activitatea de preventie, angajatii nu au acte medicale, iar sportivii care intrã în teren, au o legitimatie vizatã doar de medicul de familie, care garanteazã cã e apt medical, fãrã a avea un set de analize medicale.
Majoritatea unitãtilor unde s-au gãsit deficiente sunt la prima verificare, pentru cã inspectorii de muncã nu le-au trecut niciodatã pragul si, tocmai de aceea nici nu au fost amendati, ci doar avertizati cã vor urma si alte controale la care se asteaptã sã fie în regulã.
Diana Mitrache