Guvernul a aprobat în sedinta de miercuri bani, dar numai pentru refacerea infrastructurii în orasele calamitate. Si la Petrosani vor ajunge o parte dintre acestia, însã, deocamdatã, oamenii din cele douã cartiere grav afectate de inundatii, respectiv Aeroport si Colonie, mai au de asteptat.
Ei au primit doar cei 3.000 de lei, ajutoare de urgentã, iar pentru ajutoarele de la Guvern mai trebuie sã astepte. În ceea ce îi priveste pe cei care nu aveau asigurare pe locuinte, dar au fost afectati de calamitãti, nu vor beneficia de fonduri.
“Bani sunt numai pentru refacerea infrastructurii. NU prevede legea sã dãm bani si pentru locuinte. Legea e lege. Cei care nu au asigurare nu vor primi niciun leu. Nu e corect fatã de cei care au asigurare. Cei fãrã asigurare rãmân nedespãgubiti. Noi cãutãm sã fie respectatã legea”, a declarat pentru Cronica Vãii Jiului, Flavius Kiszely, subprefectul judetului Hunedoara.
„S-au aprobat 200 de milioane de lei pentru toate judetele calamitate, dar, din informatiile pe care le-am primit se pare cã depãgubirile vin doar pe ceea ce a fost afectat domeniul public si nu la persoane fizice, deocamdatã. Se pare cã judetul Hunedoara a primit 40 de miliarde de lei vechi, dar este o informatie care nu este verificatã încã. Voi afla la Deva, acolo unde voi participa azi (n.r joi 7.07) la o sedintã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, care a avut de fãcut reparatii la infrastructurã imediat dupã inundatiile de luna trecutã.
Oamenii care au rãmas fãrã agoniseala de o viatã au primit deja ajutoare de urgentã. Aproximativ 50 de familii din cele douã cartiere au luat câte 3.000 de lei, însã, nicio familie dintre cele afectate nu a încheiat nici acum asigurãri obligatorii care costã maxim 60 de lei pe an. Fiecare proprietar ar trebui sã aibã încheiatã o politã de asigurare si pentru locuintã. Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la nivelul judetului Hunedoara doar putin peste 16% dintre hunedoreni au o astfel de politã. Mai exact, potrivit PAID, la data de 31 mai 2016, doar 33.057 de hunedoreni au aveau polite de asigurare pe louinte.
“În situatia în care persoanele fizice sau juridice nu îsi asigurã locuintele aflate în proprietate, nu beneficieazã, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despãgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. În plus, nerespectarea de cãtre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneazã cu amendã de la 100 la 500 lei”, se aratã pe site-ul PAID. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã au fãcut anchete în mai multe cazuri. Aici intrã strict cei care sunt în risc de excluziune socialã.
“Acela este alt caz. Acolo vor primi despãgubiri indiferent dacã au avut sau nu asigurãri. E vorba de cei care sunt în risc de excluziune socialã”, a mai subliniat sursa citatã. Reprezentantii Prefecturii Hunedoara sustin cã autoritãtile locale pot beneficia si de alte fonduri, dar pe programe de investitii.
Monika BACIU