Aproape 150 de petrosãneni vor beneficia de ajutoare de urgentã din partea Guvernului. Petrosãnenii care au fost într-un fel sau altul afectati de inundatii, dar si de grindinã au solicitat ajutoare de la primãrie.
Pânã acum au fost depuse peste 1000 de cereri, iar cei de la Directia de Asistentã Socialã încã sunt pe teren sã evalueze pagubele. Între timp au fost si cei de la Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã care au triat o parte din dosare si au ajuns la concluzia cã undeva la 150 de persoane ar trebui sã beneficieze de fonduri de la Guvern.
“La ora actualã sunt peste 1000 de cereri. Urmeazã sã punem acele cereri alãturi de anchetele fãcute si procesele verbale întocmite la locuintele afectate de inundatii, s-au constituit comisii atât din cadrul serviciului nostru cât si din primãrie, comisii care merg în teren sã constate aceste pagube în baza cererilor pe care oamenii le-au depus. Inundatiile au fãcut pagube mari în Aeroport si în câteva zone din Colonie, au fost si în Funicularului. Ca o evaluare generalã s-a fãcut la nivelul primãriei de cãtre serviciul de urgentã, s-au acordat niste ajutoare materiale conform legii 416/2001, în special familiilor din zona Aeroport, blocurile acelea care sunt într-o zonã de risc. Acolo au fost deja acordate acele ajutoare de urgentã. Au mai fost acordate niste ajutoare de urgentã în zona Colonie. Situatiile au fost evaluate si de cãtre Comisia pentru Evaluarea si Validarea Pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase la nivelul municipiului Petrosani, este constituitã din anul 2015, o comisie care a analizat toate cererile si procesele verbale si anchetele întocmite la acea datã (21-22 iunie-n.r). si în prezent se fac evaluãri în teren. Toate aceste solicitãri vor fi din nou supuse comisiei de evaluare a pagubelor, urmând sã dea un verdict. Trebuie sã dãm rãspuns oamenilor. Au fost cei de la Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã, au evaluat la data respectivã în jur de peste 400 de cereri, s-au selectat 125 de cazuri care au fost trimise cu propunere pentru acordarea unor ajutoare din partea Guvernului”, a declarat Cristina Mraz, director executiv Directia de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Petrosani. Cele mai multe solicitãri au fost pentru acoperisuri. Grindina a distrus mai multe acoperisuri ale unor imobile, astfel cã proprietarii acestora au venit sã cearã ajutor. Existã însã o problemã. Cei care sunt proprietari ar trebui sã aibã asigurãri pentru locuinte. “Majoritatea solicitãrilor au fost pentru acoperisuri, pentru daunele acoperisului. Legea 260/2008 prevede ca proprietarii sã îsi asigure imobilele pentru cutremure si inundatii. Ar trebui ca si proprietarii sã fie constienti cã trebuie sã aibã aceastã responsabilitate de a-si asigura locuinta. Legea ajutorului social prevede ca beneficiarii de venit minim garantat sã îsi facã aceastã asigurare pe locuintã. Cei care sunt proprietari, li s-a retinut de cãtre AJPS din ajutorul social si si-au fãcut aceastã asigurare, cei care locuiesc în fondul locativ de stat trebuiau sã fie asigurati de cãtre institutia care are în administrare aceste locuinte. Cei care sunt asigurati vor primi despãgubiri”, a mai subliniat sursa citatã. Cea mai afectatã zonã a municipiului Petrosani a fost cartierul Aeroport. Aici au fost inundate zeci de locuinte. Pentru cei afectati de fenomenele extreme deja s-au fãcut plãtile.
Monika BACIU