Timp de 10 ore, statia de tratare a apei de la Valea de Pesti a functionat cu reactivi. Acest fapt se datoreazã ploilor din ultimele zile care au fãcut ca turbiditatea apei sã creascã foarte mult. Chiar si asa, statia nu a fost opritã, aceasta functionând un timp record în intervalul de cod galben.

“În perioada de cod galben cu avertizare meteorologicã si hidrologicã emisã de Administratia Nationalã de Meteorologie, de duminicã de la ora 14 si pâna luni la ora 6.00 statia de tratare a apei de la Valea de Pesti care asigurã alimentarea cu apã a oraselor Uricani, Lupeni, Vulcan si Aninoasa, a functionat la parametri calitativi si calitativi non – stop. Timpul efectiv de lucru cu reactivi a fost de 10h”, aratã cei de la ApaServ Valea Jiului.  Turbiditatea apei a atins valori record, însã datoritã investitiilor derulate de ApaServ nu a fost nevoie de sistarea furnizãrii apei potabile locuitorilor din vestul Vãii Jiului.

“În acest timp turbiditãtile apei brute au ajuns la 460 grade de turbiditate, valori record pentru statia de tratare a apei de la Valea de Pesti. Acest lucru a fost posibil datoritã investitiilor realizate pe fonduri europene la aceastã statie prin integrarea în procesul tehnologic al statiei a decantorului lamelar (constructie nouã) care a fãcut posibilã functionarea statiei la turbiditãti ridicate”, mai spun cei de la ApaServ.

Barajul de la Valea de Pesti alimenta cu apã localitãtile Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa si o parte a municipiului Petrosani. Lacul artificial, când este plin, asigurã un volum de apã de 4,5 milioane metri cubi. Lacul a fost golit pentru executarea unor lucrãri.

Barajul de la Valea de Pesti redevine functional

Apa Serv Valea Jiului reia, în zilele urmãtoare, furnizarea apei potabile pentru beneficiarii sãi, din sursa de alimentare de la barajul Valea de Pesti. În acest sens, în cursul zilei de ieri, la sediul Apa Serv Valea Jiului a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea operatorului de apã din regiune si conducerea regionalã a societãtii Apele Române.

”Am decis sã reluãm furnizarea apei potabile din barajul de la Valea de Pesti, care se aflã deja la nivelul corespunzãtor de umplere, dupã ce în ultimele 6 luni aici au fost efectuate lucrãri de reabiltare. În acest sens, l-am invitat la o discutie preliminarã, înante de a perfecta un nou contract cu Apele Române Craiova, pentru a pune la punct detaliile de ordin tehnic si financiar. Vreau sã remarc totodatã faptul cã, în ultimii ani, colaborarea noastrã cu cei de la Apele Române a fost una excelentã”, a declarat Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

7-1

Acesta a mai precizat cã în perioada în care alimentarea din barajul de la Valea de Pesti a fost întreruptã, Apa Serv a reusit sã furnizeze, fãrã întrerupere, apã potabilã la parametri optimi pentru toti consumatorii din Valea Jiului din sursele de alimentare ale statiei de la Valea de Pesti de pe pârâul Lazãrul, pârâul Buta si de pe cursul superior al Jiului de Vest.

”Desi am avut emotii cu privire la capacitatea de a asigura apã potabilã pentru consumatorii din Valea Jiului 24 de ore din 24 pe perioada în care barajul de la Valea de Pesti a fost golit pentru lucrãrile de reabilitare, vremea a fost de partea noastrã, iar investitiile pe care le-am fãcut cu bani europeni, dar si cu resurse proprii la statia de tratare de la Valea de Pesti, ne-au permis sã asigurãm fãrã sincope apa potabilã, o performantã la care cu câtiva ani în urmã nici nu îndrãzneam sã visãm”, mai spune Costel Avram.

La rândul sãu, directorul Filialei din Valea Jiului a Apelor Române, Sorin Corici, evidentiazã raporturile excelente de colaborare între regia nationalã de adminstrare a apelor si distribuitorul regional de apã potabilã din Valea Jiului si dã asigurãri cã reluarea furnizãrii apei din barajul de la Valea de Pesti se poate face fãrã nici un fel de probleme.

”Lucrãrile la barajul de la Valea de Pesti sunt realizate în proportie de 90%, iar cele care încã se aflã în etapa de executie nu împiedicã reluarea furnizãrii apei potabile din baraj, prin statia de la Valea de Pesti a Apa Serv, cãtre populatia Vãii Jiului. De asemenea, nivelul barajului este corespunzãtor în aceastã directie. În plus, odatã cu curãtarea barajului, calitatea apei pe care o livrãm cãtre Apa Serv este mult mai bunã”, a declarat Sorin Corici.

Monika BACIU