Atentie unde decideti sa va racoriti. Nu toate zonele de agrement din judetul Hunedoara sunt autorizate din punct de vedere sanitar, iar strandurile trebuie sa corespunda unor criterii bine stabilite de lege.
Pentru ca tot a dat canicula peste noi, iar hunedorenii se inghesuie la stranduri sau alte zone de agrement, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Hunedoara avertizeaza asupra faptului ca nu toate apele sunt autorizate ca ape de imbaiere.
De exemplu in zona Cincis, apele din baraj nu sunt autorizate ca ape de imbaiere naturale, desi sute de hunedoreni se arunca in apele lacului pentru a scapa de canicula.
Nici zona lacului Campu lui Neag, amenajat pe locul fostei cariere, nu este propice pentru scaldat si, din acest motiv, zona a fost ingradita. Iar starndurile trebuie sa corespunda unor norme bine stabilite.
Astfel, strandurile pot fi amenajate pe malurile raurilor, lacurilor sau ale marii, cu respectarea urmatoarelor cerinte: in amonte de strand sa nu existe deversari de ape uzate orasenesti sau industriale la o distanta care ar putea influenta direct calitatea apei din zona strandului; la locul imbaierii, apa strandului va fi ferita de riscul poluarii prin instituirea zonelor de protectie sanitara, similar cu protectia surselor de apa de suprafata pentru alimentare cu apa potabila; pantele de adancime: pentru adancimi de pana la 1,20 m, panta trebuie sa fie uniforma si sa respecte proportia de 1:10; este de preferat ca proportia inclinarii sa nu depaseasca 1:15; pentru adancimi mai mari, panta sa nu depaseasca proportia de 1:3; fundul de bazin pentru o adancime de pana la 1,80 m trebuie sa fie din nisip si pietris marunt.
Trebuie indepartate pietrele sau alte materiale care produc ranirea inotatorilor, precum si vegetatia acvatica care poate genera pericolul de inec; in zonele de scaldat trebuie sa se asigure un minimum de 2,5 mp luciu de apa, pentru fiecare persoana care se scalda in zone cu adancimea apei sub 1,20 m, si cel putin 6,25 mp luciu
de apa, pentru fiecare persoana care se scalda in zonele in care adancimea apei este mai mare de 1,20 m.
Pe de alta parte, conform normativelor in vigoare, demarcatiile zonelor pentru scaldat se vor face astfel: liniile de delimitare cu geamandura trebuie folosite pentru a demarca perimetrul apei de mica adancime de cel de mare adancime (mai mare de 1,20 m), pentru zonele de inot si scufundare, pentru modificarile pantei de adancime pentru perturbari subacvatice (curenti, vartejuri); este necesara o zona de imbaiere cu adancimi de 0,60 m, delimitata prin cordon de siguranta, pentru copii si/sau persoane care nu inoata din diferite motive; avertizoarele de adancime, vizibile foarte clar, trebuie pozitionate in punctele de maxima adancime ale fiecarei zone, delimitate fata de toate trambulinele, platformele si facilitatile similare;
facilitatile pentru scufundare nu sunt recomandabile.
Dumitra Stefan, directorul DSP Hunedoara spune ca, daca se folosesc totusi astfel de facilitati, se recomanda platforme plutitoare pentru scufundat sau platforme fixe, care trebuie construite la o distanta mai mare de 0,90 m deasupra nivelului apei si sa fie vizibile si din apa; ele
trebuie sa aiba elemente foarte putine sub apa, pentru a nu se produce accidentari inotatorilor; adancimea minima de scufundare imprejurul unei platforme de sarituri (fara trambulina) trebuie sa fie de cel putin 2,40 m pana la distanta de cel putin 3,6 m de la platforma; pentru trambulina sau alte dotari aflate la 0,90 m deasupra apei, adancimea la capatul si in jurul lor pe o distanta de 3,6 m trebuie sa fie de 3 m.
Pentru a fi folosita la imbaiere, calitatea apei din zone naturale trebuie sa corespunda unor parametri microbiologici bine reglementati, care nu pot fi incalcati, iar aprecierea calitatii apei din zonele naturale amenajate pentru inot se va efectua de catre factorii de specialitate, cae o pot include in trei categorii: categoria I – apa buna de imbaiere, categoria a II-a – apa acceptabila pentru imbaiere, respectiv categoria a III-a – apa care nu se recomanda pentru inot sau recreere.
Si zonele de uscat sau de plaja trebuie sa frespecte normele legale, iar plajele trebuie intretinute in permanenta in stare de curatenie si vor fi dotate cu recipiente pentru colectarea
reziduurilor, asigurandu-se un recipient la 250 mp zona de plaja, cu un numar optim de dotari sanitare. Dumitra Stefan a precizat ca Departamentul Control in Sanatate Publica din structura D.S.P. efectueaza controale la strandurile din judet.
Carmen Cosman