A fost stabilit calendarul de proteste în primãriile din judet. Federatia Nationalã a Sindicatelor din Administratie a înaintat Ministerului Muncii notificarea privind declansarea conflictului de muncã, ca urmare a refuzului Guvernului României de a solutiona revendicãrile salariatilor din aceste institutii.

Astfel, functionarii nu vor mai lucra cu publicul marti,  5 iulie, timp de o orã, la începutul programului.

Revendicãrile salariatilor din administratia publicã localã sunt urmãtoarele:

„1. Acordarea normei de hranã pentru toti salariatii din administratia publicã localã – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru. Prin aceastã modificare legislativã se eliminã discriminãrile cã din acelasi buget local al unei institutii, unii salariati primesc acest drept, iar altii nu.

  1. Acordarea voucherelor de vacantã pentru salariatii din administratia publicã localã.
  2. Tinând cont de faptul cã salariile functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publicã localã sunt mai mici decât cele din administratia publicã centralã, majoritatea angajatilor din administratia publicã localã având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 01 mai 2016), solicitãm majorarea salariilor de bazã ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratia publicã localã cu 25 %.
  3. Eliminarea în totalitate a Art 32 (4) din OUG nr. 20/2016.”

Astfel de actiuni vor mai avea loc, în aceiasi zi, si în judetele Caras Severin, Hunedoara, Timis, Arad, Bacãu si Alba. Dacã revendicãrile nu le sunt rezolvate, sindicalistii sunt hotãrâti sã mai facã o grevã de o zi, în data de 12 iulie si sã declanseze greva pe termen nelimitat începând cu data de 19 iulie.

Adina Pãduraru