Pierderea de 1,6 MILIARDE de lei de la CEH va fi acoperitã. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara pare a fi gãsit o solutie miraculoasã prin care sã steargã datoriile societãtii.

Aproape 2 MILIARDE este pierderea la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, iar oficialii societãtii vin cu o solutie amuzantã. Societatea energeticã nu a functionat niciodatã pe o piatã favorabilã care sã genereze profit. Anul 2015 s-a încheiat pentru societatea energeticã cu datorii de ordinul miliardelor de lei. Existã însã un plan pentru a acoperi pierderile. Cel putin la nivel declarativ, situatia nu este atât de dramaticã….

“În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015 Societatea a înregistrat o pierdere de 1.661.611.978 lei, pierdere ce urmeazã a fi acoperitã din profiturile anilor viitori”, aratã oficialii CEH. Cum si de unde vor scoate profit cei de la CEH nu se stie.  Solutia miraculoasã au descoperit-o cei de la CEH.

“Este vorba de procedura insolvetei în care se întocmeste un plan de reorganizare astfel încât sã fie achitate o parte a datoriilor cãtre crediori si astfel sã intrãm pe un parcurs normal. Solutii existã si pentru viitor, dar trebuie sã se concretizeze”, a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.

Solutiile la care face referire directorul general al CEH sunt cele prezentate de ministerul Energiei. Adicã sã rãmânã douã unitãti miniere cu câte un grup de la fiecare termocentralã.

“Existã discutii cu cei de la Comisia Europeanã vizavi de planul ministerulu. Au existat douã videoconferinte si s-au stabilit etapele de lucru. În acest caz trebuie respectatã legislatia nationalã, dar si cea europeanã”, a mai subliniat Chiuzan.

Cea mai mare problemã a Complexului Energetic Hunedoara a fost anul trecut neachizitionarea certificatelor de carbon. Pentru cã nu a reusit sã cumpere la timp aceste certificate, societatea a primit o amendã de la Ministerul Mediului.

Monika BACIU