Bani de la Primãrie pentru victimele inundatiilor. Autoritãtile locale de la Petrosani au alocat suma de 1,5 milioane de lei pentru a veni în sprijinul victimelor inundatiilor care au mãturat localitatea la sfârsitul sãptãmânii trecute.

Sumele pe care îi vor primi sinistratii sunt cuprinse în 1000 si 3000 de lei. “35 de imobile vor fi despãgubite din fonduri locale cu suma de 3000 de lei. Consiliul local a aprobat o sumã de 1,5 milioane de lei pentru aceste fenomene meteorologice. E un ajutor de primã urgentã pe care Consiliul Local l-a aprobat. Nu sunt fonduri de urgentã de la Guvern. Vom trimite situatiile si la Ministerul Muncii si Guvern, prin prefecturã pentru situatii de urgentã. Avem 15 case în Colonie care vor primi o sumã de 1000 de lei, au pagube majore, dar nu ca în cazul celor 35 de locuinte de Aeroport”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Asigurarea obligatorie e ….facultativã

Fiecare proprietar ar trebui sã aibã încheiatã o politã de asigurare si pentru locuintã. Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la nivelul judetului Hunedoara doar putin peste 16% dintre hunedoreni au o astfel de politã. Mai exact, potrivit PAID, la data de 31 mai 2016, doar 33.057 de hunedoreni au aveau polite de asigurare pe louinte.

“În situatia în care persoanele fizice sau juridice nu îsi asigurã locuintele aflate în proprietate, nu beneficieazã, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despãgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor.

În plus, nerespectarea de cãtre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneazã cu amendã de la 100 la 500 lei”,  se aratã pe site-ul PAID.

Monika BACIU’